НОВИНИ

Концерт в НДК по случай Китайската нова година

Трескавата и зрелищна подготовка за честването на китайската Нова година в целия свят завладя и препълнената докрай зала на кино "Люмиер" в НДК. За пръв път и на наша сцена стъпи и трупата за театрално и танцово изкуство на провинция Гансу с цялата магия на китайските традиционни инструменти, съхранили една многовековна култура.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
16:45, 25.01.2019
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Една шеста от населението на света чества Китайската Нова година. И, разбира се - повече от милиард и половина в самия Китай. Тя идва с пролетта там - по Лунния календар. Така става и във Виетнам, и в Сингапур, китайските квартали в Ню Йорк, В Токио, в Канбера... Сега тя започва на 5 януари - с годината на глигана.

БНТ: Какво да очакваме от годината на глигана?

Ян И Бин - диригент на оркестъра: Благоденствие. Глиганът е символ на благоденствието.

А трупата от провинция Гансу, невероятно място в горното течение на жълтата река по древния Път на коприната, пътува извън Китай повече от 200 дни в годината и ни показва, че не само китайските стоки заливат света. Един мултиетнически уникален модел, пълен с легенди и съвременни пробиви на изкачването на Китай към върха на света.

По Лунната нова година, всички китайци излизат две седмици в отпуск, взривяват се най-много фойерверки в света и почти всичко е в червено, защото червеното според тях гони злите духове и демони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ПСС отново предупреждават за висока лавинна опасност
От ПСС отново предупреждават за висока лавинна опасност
ДРУГИТЕ новини: Летящо такси
ДРУГИТЕ новини: Летящо такси