НОВИНИ

Концесионери се отказаха от три плажа край Варна

Три варненски плажа може да останат неохраняеми това лято, след като концесионерите им се отказаха от тях. Причините са главно финансови. От областната управа във Варна ще търсят варианти за осигуряването на спасители, за да няма инциденти през летния сезон.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева, Емил Жупов
07:11, 12.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Трите плажа, които остават без концесионер, са Кабакум-юг, Аспарухово и Офицерският. Големият проблем на Офицерския плаж е постоянното замърсяване от Шокъровия канал. Очакванията бяха през този сезон водите от него да се отвеждат навътре в морето, но към момента промяна няма.

Андрей Василев, представител на концесионерите: Не виждаме решение на този проблем и ние като концесионери сме постоянно потърпевши. Да не говорим, че в крайна сметка всеки бизнес е обвързан и има смисъл тогава, когато икономическият показател е положителен.

Високата цена за осигуряване на спасители и за поддържане на плажовете е другата причина за отказа на концесионерите. Тъй като те са сред най-посещаваните, ще се търсят варианти за осигуряване на спасители. От тази година срокът за обявяване на неохраняемите зони вече не е до края на май, а до 31 март. Схемата за водно спасяване също трябва да бъде предложена от областния управител дотогава.

Според концесионерите във Варна след промените в Закона за Черноморското крайбрежие, трябва да се прецизират идеите за категоризиране на плажовете и да се модернизира Наредбата за водното спасяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екшън план за оздравяване на благоевградския театър
Екшън план за оздравяване на благоевградския театър
Лоши условия в детското отделение на МБАЛ - Русе
Лоши условия в детското отделение на МБАЛ - Русе