НОВИНИ

Прокуратурата и екоминистерството за концесионния договор на „Юлен“ АД

Концесионният договор за ски-зоната над Банско ще бъде преразгледан. Екоминистърът Нено Димов съобщи, че ще внесе предложение в правителството да бъде упълномощен да води преговори с "Юлен" АД. След извършена проверка прокуратурата е установила, че Концесията на "Юлен", която е от декември 2001 година, не отговаря на законовите изисквания.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Зоя Велинова
16:05, 23.11.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

До ревизия на договора за концесия за ски-зоната над Банско се стига след като по сигнал на "Зелените" прокуратурата е извършила проверка в началото на годината. От държавното обвинение са установили, че договорът с "Юлен АД", сключен в края на 2001 година, не отговаря на днешните законови изисквания, включително и за изчисление на сумата, която трябва да се плаща на държавата. На 12 юни главният прокурор е изпратил писмо до правителството, в което са предложени две основни неща. Първо с анекс договорът да се допълни така, че да отговаря на изискванията на закона и второ да се прецезира точно каква територия е отдадена за ползване. Премиерът е възложил изпълнението на тези препоръки на екоминистъра и проблемите са били обсъдени на оперативно заседание на правителството в началото на август.

;

Сега предстои Нено Димов да бъде уплълномощен да води преговори с Концесионера.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Като освен увеличаване на концесионното възнаграждение, ще искаме да се прецезира в Концесионния договор и отговорностите при неизпълнение на този договор. В момента такива отговорности има само при неплащането на концесионното възнаграждение.

В момента "Юлен" плаща на държавата около 300 хиляди лева годишно за ползването на ски-зоната. Според министър Димов тази сума е прекалено ниска и трябва да се увеличи няколко пъти. Екоминистърът коментира, че по-сложно е да се определи зоната за ползване, тъй като в договора е записано, че тя е 99 хектара и половина, но описаните граници я надвишават повече от десет пъти и това поставя преговорите пред сериозна трудност.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Имаме три различни територии. Т..е. още 2001 година е направена огромна грешка, не е ясно по каква причина. И трябва да се търси отговорност защо на 21.12.2001 година е направена тази грешка, защото тук напрактика не е определена никаква територия.
;

В момента по изчисления концесионерът ползва общо 165 хектара. Нено Димов не отговори на въпроса кой е собственик на "Юлен". Той коментира само, че на преговори в екоминистерството се явява адвокат на дружеството, упълномощен от изпълнителния директор Мая Христозова. В края на миналата година правителството се опита да промени Концесията на ски-зоната, но до крайно решение не се стигна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потребителска истерия заради черен петък в магазините
Потребителска истерия заради "черен петък" в магазините
Колите без винетки няма да могат да напускат страната
Колите без винетки няма да могат да напускат страната