НОВИНИ

Кораби изчакват заради пясъчни прагове по Дунав

Ниското ниво на река Дунав продължава да затруднява корабоплаването. Десетки плавателни съдове изчакват принудително при остров Белене, за да преминат. Тенденцията сочи, че в следващите 7 дни обстановката няма да се промени коренно.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
19:00, 19.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Ситуацията с корабоплаването се усложнява с всеки изминал ден, но е обичайна за есенния сезон, казват от Агенцията за проучване и поддържане на Дунав в Русе. Плитките участъци по плавателния път принуждават собствениците да изтеглят несамоходните си съдове един по един.

Павлин Цонев - директор на Агенция за поддържане на река Дунав
„Обикновено всяка година месеците септември и октомври са най-маловодните. Тази година се очертава с трудно корабоплаване в района на Белене около остров Милка и дълбочините, които можем да осигурим в момента на корабоплавателите са около 2 метра.”

В района на Белене е изпратен хидрографският кораб „Вит”, който непрекъснато измерва дълбочините и дава информацията на корабособствениците.

Павлин Цонев - директор на Агенция за поддържане на река Дунав
„Корабите, които в момента преминават там, минават с ограничено газене. Активното преминаване с по един или два съда води до често разстройване на обстановката и налага моментална реакция на екипажа на кораба, така че двете смени работят денонощно.”

Според Павлин Цонев, този е най-лимитиращият „праг” в българския участък, който специалистите от агенцията в Русе продължават за наблюдават в продължение на 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов коментира скандалното изказването на Пьотр Толстой
Даниел Митов коментира скандалното изказването на Пьотр Толстой
От нашите пратеници: Единна Русия печели голямо мнозинство в Държавната дума
От нашите пратеници: "Единна Русия" печели голямо мнозинство в Държавната дума