Кораби на НАТО са на посещение във Варна

Три кораба на НАТО, които патрулират в Черно море, са на посещение във Варна. Британският разрушител “Дънкан”, румънската фрегата “Реджеле Фердинанд” и турската “Газиантеп” осигуряват безопасния трафик в международните води, където плават, и предпазват нашата морска граница. Основната им цел е да се справят успешно и с евентуална имиграционна вълна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
преди 2 години
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Основен акцент на срещата на командирите на трите кораба с командира на Военноморските сили Митко Петев беше опазването на международни води в обхвата на НАТО от евентуална имигрантска вълна. Според комодорите този проблем ще оказва продължително влияние върху Европа и мащабите му са такива, че нито една организация или държава не може да се справи с него сама.

комодор Майкъл Ътли, Кралски военноморски сили:
Имигрантската вълна и този проблем са постоянни и Европа, като цяло ще се сблъсква с този въпрос през следващите месеци и години.

Според командира на Военноморските ни сили в момента няма основания да се говори за засилен натиск от нелегална имиграция в Черно море. Причината са превантивните мерки, които са взети съвместно с гранична полиция по охраната на държавната морска граница.

контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили на България:
Достатъчно рано беше показано, че всички пътища през Черно море към българската граница могат да бъдат прикрити и всяко нарушение е достатъчно рано открито, за да продължават опитите за преминаването.

Посещението във Варна на разрушителя и двете фрегати дава възможност на нашите Военноморски сили да проведат съвместно учение на море по осигуряване на сигурността в международни води. В него ще участват българската фрегата “Дръзки” и групи от специалните сили на флота ни.

Топ 24
Най-четени