НОВИНИ

Корнелия Нинова не подаде оставка

Корнелия Нинова се отказа от намерението да подава оставка от председателския пост на БСП. Тя остава начело на партията. Това стана ясно на днешното заседание на 49 конгрес на БСП, който заседава в зала 1 на НДК. След загубата на европейските избори, пред Националния съвет на БСП Нинова заяви, че ще подаде оставка, а днес Конгресът трябваше да я потвърди.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:08, 16.06.2019
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Пред най-висшия форум на партията, Корнелия Нинова сподели, че с решението си да подаде оставка е отворила "кутията на Пандора" и вместо да се стигне до пряк и демократичен избор на председател, партията е била изправена пред криза с неясен изход.

Корнелия Нинова смята, че цялото внимание на партията сега трябва да бъде насочено към предстоящия местен вот.

;

Още в началото на заседанието, когато се приемаше дневния ред на Конгреса, от редица местни структури призоваха Корнелия Нинова да оттегли оставката си.

Даваме пълния си вот на доверие, другарко Нинова, към теб, и те молим да оцениш напразни ли бяха няколко години труд и енергична работа. Че ни изведе като един мощен локомотив, че ни вдъхна надежда.

Преди да се стигне до гласуване на различните предложения, Нинова се изправи пред конгреса и обяви:

Корнелия Нинова - председател на БСП: Днес трябваше да внеса официално уставно, юридически и писмено до конгреса, до вас, които сте ме избрали по стария устав, желание за предсрочно прекратяване на правомощията, както и да потвърдя политическата си декларация за оставка пред националния съвет. Скъпи другарки и другари, не го правя.
Корнелия Нинова - председател на БСП: Другари, които тези дни се събирате по ресторанти и кафенета, бизнес офиси, и се сговаряхте, карахте, как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа - още не съм умряла и наследството не е открито. На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните работи, искам да кажа от тук наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите.

Нинова увери, че е наясно какво ще ѝ коства това решение. Обясни, че е била пред избор между два варианта - оставка на всяка цена и запазване на личното ѝ достойнство, но е видяла, че това ще причини хаос в партията. Предпочела е вторият вариант.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Поемам имиджови щети върху себе си, което се отразява на моя личен авторитет, но предпазвам партията от хаос, битки за овладяването ѝ с нечисти цели, загуба на подкрепа, срив в доверието и загуба на местни избори. Пред избора егото ми или бъдещето на тези хора, и на БСП, и на държавата избирам второто.

Нинова завърши изказването си с призива към хората да се отърсят от стреса и да стягат редиците за местните избори .

Корнелия Нинова - председател на БСП: И не просто, за да имаме постове, а за да имаме лостове заедно да променим България.

Лидерът на БСП обяви, че приема бурните аплодисменти като вот на доверие. Красимир Янков от опозиция контрира, че не е изненадан от решението на Нинова.

Красимир Янков - Всички са наясно, че ръкоплясканията в залата не показват подкрепа на това, което направи Корнелия Нинова.

Гласуването на точката за отпадне оставката ѝ показа, че Нинова има силна подкрепа от Конгреса - 535 от делегатите гласуваха "за", 27 "против", а 11 се въздържаха. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че оставката е личен акт. За него по-важното е да се направи сериозен анализ на причините довели до загуба на изборите.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: Всички организационни действия трябва да минават на база на това дали виждаме реална оценка на ситуацията и воля за някаква промяна, която да доведе до увеличаване на доверието на гражданите към БСП.

Мнозинството делегати се вслуша в призива на Корнелия Нинова и отхвърли предложението за промени в Устава на партията.

;

Делегатите на конгреса решиха също да възложат на Националния съвет на партията до края на юли да подготви платформа за предстоящия вот за местна власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави
Румен Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави
​Държавата ще стимулира работодателите да наемат хора с увреждания
​Държавата ще стимулира работодателите да наемат хора с увреждания