НОВИНИ

БСП започва процедура за пряк избор на председател на партията

След резултатите от вота, БСП започва процедура за пряк избор на председател на партията, обяви Корнелия Нинова и уточни, че тя ще се включи в предстоящото състезание за лидер на партията. Националния съвет на партията ще обсъди утре и предложението - БСП да се върне в парламента.

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:45, 27.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Корнелия Нинова уточни, че още не е председател в оставка. Ще се оттегли, когато започне процедурата за пряк избор. Пристъпва към този ход, защото смята, че така се носи достойно политическа отговорст. Ще предложи на Националния съвет да изработи правила и срокове за новия избор, очаква процедурата да приключи за 1-2 месеца.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Стартиране процедура за избор председател на БСП. За пръв път ще проведем избор на председател по новия устав,т.е. ще гласуват всички членове на партията. Пряк избор по подобие на президентски избор, както се избира президента от народа, така да се избере председател от всички членове на партията. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно с всички останали кандидати.
;

Като подчерта, че отговорността трябва да се носи солидарно, предлага също всички общински и областни структури да анализират резултатите от вота и да сменят ръководствата си, ако е необходимо. Нинова не смята, че отсъствието на БСП от парламента се е отразило на изборните резултати, но ще предложи на Националния съвет:

Корнелия Нинова - председател на БСП: Парламентарата група да се върне в НС и да внесе отново закон за КОНПИ, промени в закона в съдебната власт за избор на европейски прокурори и за правомощията на главния прокурор.

По повод информацията, че благодарение на преференциалния вот Сергей Станишев отново пренарежда листата на БСП и от пето минава на второ място, Нинова заяви:

Корнелия Нинова - председател на БСП: Гордея се с това, че БСП е партията с най-много преференции,защото това е правото на всеки да пренарежда партийни листи. И се оказа, че БСП сме най-демократичната партия, в която не само дадохме това право, но и го стимулирахме.
;

Според Нинова ниската избирателна активност трябва да е урок за всички партии. Посочи, че само БСП увеличава броя на евродепутатите си, но призна:

Корнелия Нинова - председател на БСП: Ние загубихме тези избори. Причините са две групи - и външни, и вътрешни. Външни - корпоративен вот, използване на администрация,страх у хората, използване на държавен ресурс. И вътрешни партийни, които ние ще обсъдим, анализираме и оценим подробно в следващите дни.

Лидерът на БСП заяви също, че не са се отказали от идеята за предсрочни парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънският съд потвърди присъдата за затвор на Ливиу Драгня
Румънският съд потвърди присъдата за затвор на Ливиу Драгня
​Мълния удари ракета Союз веднага след старта
​Мълния удари ракета "Союз" веднага след старта