COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Корсика се бори за повече автономия

Управляващият на регионално ниво в Корсика националистически блок спечели убедително първия тур на изборите за местния законодателен орган. Лидерите на победилата коалиция обаче поне засега не настояват за независимост от Франция.

от Деян Йотов
19:18, 04.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Над 45 процента от гласовете спечели коалицията "За Корсика" на първия тур на регионалните избори на френския остров. Резултатът на националистите е с 10 пункта по-висок от изборите през 2015 година.

Жил Симеони, съпредседател на "За Корсика": "Корсика изпраща силно послание към Париж - заявяваме с мнозинство, че искаме мир, демокрация и да сме еманципиран остров."

Преди втория тур на 10 декември далеч зад националистите втора, само с 15 на сто подкрепа, е местната дясна формация "Пътят на бъдещето".

Симеони оглавява борещата се за широка автономия формация "Да направим Корсика", а коалиционен партньор му е доста по-крайната "Свободна Корсика". Лидерът ѝ Жан-Ги Таламони е наричан Корсиканския Пучдемон, защото, също както каталунския сепаратистки лидер, настоява за независимост.

Корсиканският националист обаче признава, че икономически силната испанска област и разчитащият на приходи от туризъм роден остров на Наполеон Бонапарт, не могат да се сравняват. И че за отделяне от Франция ще може да се говори чак след 10-15 години. Така мислят и местните анализатори:

Пол-Матио Сантучи, журналист от в. "Корс-Матен": "Много се говори напоследък за независимост, но не е това въпросът в момента. Дебатът е за автономия, пълна автономия."

С мнозинство в корсиканската Асамблея националистите са на път да оглавят новия орган на регионалната власт - изпълнителния съвет, след като на 1 януари бъдат сляти департаментите Горна и Южна Корсика, по силата на приетата през 2015-а териториална реформа във Франция.

Топ 24
Най-четени
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
Енергото във Варна предупреждава за фалшиви електронни фактури
Енергото във Варна предупреждава за фалшиви електронни фактури