Космическата медицина идва на помощ на страдащите от атрофия на мускулите. Екипът на професор Борис Николаевич посети София, за да разкрие възможности за лечение, които все още не се прилагат у нас.

12 години Борис Николаевич работил като специалист по възстановяването на космонавтите след връщането им на Земята. Последните 20 години от живота си посвещава на използването на космическата медицина за деца.

проф. Борис Николаевич: "Например методът на "сухата имерсия". Тя се състои в поставяне на тялото в безтегловност. И точно тази специална вана със специализирания разтвор, създаден за космонавти, всъщност има изключително благотворно въздействие при деца и възрастни, имащи парализи или други атрофии на мускулите и на крайниците".

Тази технология в Москва използват и за подобряване на състоянието на децата-аутисти. Подобна вана у нас няма, а цената ѝ е едва 5 000 долара. Професор Николаевич кани наши специалисти на обучение, за да могат да прилагат техниката у нас.

Друга заемка от космическата медицина са тези вибриращи обувки. Те стимулират определени зони в мозъка и едновременно с това възстановяват атрофиралите мускули. Космонавтите ползват такива обувки след прибирането си на Земята, когато заради мускулната атрофия изпитват затруднение да ходят. Използванo при деца с проблеми в двигателния апарат, устройство също показва добри резултати.

проф. Борис Николаевич: "Единственото, което сме допълнили в гамата разработки е, че преди правихме размери за мъже - 41-ви - 43-ти номер, а сега имаме размери дори за новородени".

Руският професор работи в Московския рехабилитационен център. Казва, че там и до днес използват уред, разработен от български учени, който прави психофизиологична оценка на космонавтите.