Косово избра председател на новия парламент

Депутатът от партията-победител на предсрочните парламентарни избори в Косово, Движение Самоопределяне (ДС), Глаук Конюфца, е избран за председател на новия парламент в Косово по предложение на лидера на неговата партия Албин Курти, съобщи МИА.

от БГНЕС
преди 2 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Косово избра председател на новия парламент

75 от 111 присъстващи депутати гласуваха за избирането на Конюфца за председател на седмото конституционно събрание на Косово. 27 депутати гласуваха против, а шестима се въздържаха.

Арберие Нагавци от ДС, Кутим Шалия от Демократичен съюз на Косово (ДСК) и Мемли Красничи от Демократическата партия на Косово (ДПК) бяха избрани за подпредседатели с гласовете на 104 депутати, един против и трима въздържали се.

В допълнение към тях за заместник-председатели бяха избрани Славко Симич от Сръбска листа и Фикрим Дамка от партиите на други етнически общности в Косово. 92 депутати гласуваха за тях, двама против и двама се въздържаха. Според законодателството на Косово, позициите на заместник-председател са гарантирани на представители на етнически общности, които не са мнозинство, една на сърбите и една на останалите шест - турци, бошняци, роми, ашкалии, египтяни и горани.

Първата сесия на новия парламент завърши с кратко обръщение на новия председател Конюфца, който благодари за избора и пожела успешна работа.

Сега се очаква президентът на Косово Хашим Тачи да предаде мандата за формиране на бъдещото правителство на Курти като лидер на партията, спечелила изборите.

Топ 24
Най-четени