НОВИНИ

При чума загубите за индустриалните свиневъди може да достигнат 2 млрд. лв.

Огнищата от африканска чума по свинете продължават да се увеличават. 4 нови огнища пламнаха в страната през последните 24 часа. Според земеделския министър Десислава Танева финансовата подкрепа от 3 700 000 лв., която правителството отпусна за борба с болестта, няма да бъде достатъчна, защото има нужда от хора, които трябва да помагат с физически труд. Затова полиция, жанармерия и армия се включват в борбата за овладяване на заразата.В Сутрешния блок на БНТ темата коментираха Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Вихрен Димитров, директор на свинекомплекс в Русенско.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 18.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Илиян Костов каза, че от африканската чума боледуват дивите и питомните свине и подчерта, че заболяването не е опасно за хората.

Илиян Костов, Център за оценка на риска по хранителната верига: Заболяването основно изисква задълбочени мерки като може да доведе до огромни икономически загуби, по-скоро в индустриалното свиневъдство.

Вихрен Димитров също предупреди за възможни огромни загуби за индустриалните свиневъди.

Вихрен Димитров, свиневъд: Това са загуби около 500-600 млн. лева. Загубите от пропуснати ползи могат да достигнат до 2 млрд. лева.

Илиян Костов каза още, че цялото общество трябва да съдейства за справяне със заболяването. За да се намали натискът от чумата, на 20 км. около индустриалните свинекомплекси да не се отглеждат прасета. 99% от прасетата се намират в големи ферми.

Вихрен Димитров допълни, че трябва да има финансова компенсация за всички собственици на заразени прасета, дори и нерегистрираните, тъй като разходите не биха били големи, на фона на риска от загубите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Претърсват офисите на дружество, доставяло оборудване на ВВС на България
Претърсват офисите на дружество, доставяло оборудване на ВВС на България
Поредно заседание срещу капитанката, която акостира с кораб с имигранти в Италия
Поредно заседание срещу капитанката, която акостира с кораб с имигранти в Италия