От 2017-та година 56-годишният Джеф Безос е най-заможният човек в света. Състоянието му се изчислява на близо 117 милиарда долара.

Джефри Престън Безос е роден на12 януари 1964 г. в Албукерке, щата Ню Мексико. След развода с баща му, майка му се жени за кубинския имигрант Мигел Безос, чиято фамилия момчето взима.

Като младеж работи в Макдоналдс, влюбен е в компютрите, превръща семейния гараж в техническа лаборатория и завършва престижния Принстън с диплома по електронно инженерство.

Работи на Уолстрийт в различни фирми.

През 94-та създава онлайн книжарница Амазон, кръстена на южноамериканската река, след като моли 300 приятели да тестват сайта.

Установява се в Сиатъл.

Поема абсолютен риск.

Без никаква медийна реклама, обаче Амазон продава книги в Съединените щати и 45 други страни в продължение на 30 дни. За два месеца печели 20 000 долара на седмица.

Безос постепенно разнообразява предлаганите стоки. Предприятието му става едно от водещите в света, а през 2015 та стокооборотът му надвишава 100 милиона долара.

Заплата 81 840 долара

От 98-ма милиардерът получава една и съща заплата като изпълнителен директор - 81 840 долара. Никога не е получавал като бонус допълнителни акции. Печели от собствеността на дялове от Амазон.

Основава "Blue Origin" през 2000 г.

От малък се интересува от звездите и планетите и през 2000-ната година основава Блу Ориджин, компания, която разработва технологии, които да намалят средствата за пътуване в Космоса и да го направят достъпно за клиенти. Името на компанията в превод означава "син произход" и е свързано със Земята.

На 5 август 2013 та, Безос е на първите страници след като купува вестник "Вашингтон пост" и други издания за 250 милиона долара.

Запознава се с бившата си вече съпруга Макензи, докато работят в инвестиционен фонд. Той е вицепрезидент, тя секретарка, която финансира кариерата си на писател.

След 25-годишен брак се развеждат миналата година. В цифри раздялата им се равнява на главозамайващите 38 милиарда долара - един от най-скъпите в света.

Развод за 38 млрд. долара

Джеф и Макензи имат четири деца.

50-годишната Лорън Санчес е новата приятелка на милиардера. Тя е телевизионната водеща и актриса. Снимки на двамата пред Тадж Махал обиколиха медиите тези дни.

Двойката беше и на събитие на син килим със звезди на Боливуд в хотел в Мумбай.

Миналата година най-големият он лайн търговец остъпи за три дни първенството на французина Бернар Арно, най-богатият европеец, собственик на компания за луксозни стоки.