НОВИНИ

Кой е най-правдоподобният портрет на Васил Левски?

Образът на Левски. На кой портрет от многобройните, на които е рисуван през годините Апостола, чертите му са най-правдоподобни, най-близки до тези на реалната историческа личност? Може ли да се каже? Оказва се, че може.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:40, 18.02.2018
8182
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Ликът на Апостола на свободата е рисуван много. Едни художници избират в картините им да изпъкне героизмът, други онагледяват светостта на Васил Левски, трети извънмерната му сила.

Има обаче един портрет, където Апостола е такъв, какъвто е бил в действителност.

На тази картина Левски е реалният Левски, тоест изображението съответства най-много на историческата личност по свидетелства на негови родственици.

;

Платното е рисувано през трийсетте години на двайсети век от Георги Черкезов, разказва Жанина Загорска, пра-правнучката на Яна, родната сестра на Левски, и припомня думите на прабаба си Гина, след като видяла портрета.

Жанина Загорска - родственица на Левски: Баба Гина е казала - да, такъв беше вуйчо, хубав като момиче. В смисъл - те са имали представа, че хубостта, красотата обезателно е от женски род, затова е казала така, не че е бил женствен.

Жанина Загорска продължава разказа: Дядо й Бочо се свързва с художника Георги Черкезов.

Жанина Загорска - родственица на Левски: Откупува портрета и прави клишета, едно по-малко, едно по-голямо и започва да го разпространява. Не е имало кътче в България, където да не е бил. Той самият казва, че неговата обиколка се равнява на обиколката на екватора, като Левски. Той е достоен родственик на Левски.

И днес ние, българите, следва да бъдем не по-малко достойни наследници на идеите на Апостола на свободата, казва още родственицата на Левски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавинна опасност в планините
Лавинна опасност в планините
Все още не е открит самолетът, който катастрофира край Иран
Все още не е открит самолетът, който катастрофира край Иран