НОВИНИ

Кой е новият мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор?

Историческа победа за левицата в Мексико - за първи път в съвременната история на страната техен кандидат печели президентските избори. Новият държавен глава е 64-годишният Андрес Обрадор - ветеран в политиката и досегашен кмет на столицата. Обрадор получи 53% от гласовете и обеща радикална промяна за Мексико.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:10, 02.07.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Големият миг на Андрес Мануел Лопес Обрадор. Това е третият му опит да стане президент. Този път успешен. Мексиканците го наричат просто Амло - абревиатура от четирите му имена.

Амло обещава да бъде носител на промяната, да не допусне в страната да има диктатура и Мексико да се превърне във втора Венецуела.

Анрес Обрадор, избран за президент на Мексико: Ще се боря всички свободи да бъдат спазени - на словото, на независимия бизнес. Всички граждански права ще бъдат зачитани. Ще се отървем от корупцията, която е пропила в държавата. Да живее Мексико!

Смята се, че победа му е донесло обещанието да засили икономиката и да прогони "от властта мафията", свързана с действащия президент Нието. Амло обаче заяви, че няма да има разчистване на сметки или отнемане на имущество.

;

Въпреки, че е яростен критик на Доналд Тръмп заради имиграционната му политика и идеята за ограда по границата с Мексико, именно американският президент беше сред първите, които го поздравиха. А Обрадор обеща да има приятелски отношения с Вашингтон. Новият президент ще встъпи в длъжност през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си колежката ни Юлия Даскалова
Отиде си колежката ни Юлия Даскалова
Болничните и отпуската да се изчисляват на база часове обсъди Тристранният съвет
Болничните и отпуската да се изчисляват на база часове обсъди Тристранният съвет