НОВИНИ

Демонстрация на живо: Кой и как премахва ледените висулки в столицата?

И тази зима по традиция на дневен ред стои въпросът кой е отговорен за почистването на ледените висулки, които могат да се видят на почти всяка сграда в столицата. Макар и красиви, често пъти те създават предпоставка за сериозни инциденти. Задължение да премахнат опасните ледени късове имат собствениците на всички жилищни сгради и търговски обекти. Дали това, го правят провериха Тереза Ставрева и Ивайло Стоянов. А иначе, за последните 48 часа "Аварийното спасително звено" към Столичната община е реагирала на повече от 100 сигнала за опасни ледени блокове. Как се премахват безопасно висулките, демонстрация на живо в ефира на "Денят започва".

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:43, 02.03.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Капризите на баба Марта и рязкото застудяване през последните дни изправиха мнозина пешеходци пред труден избор. Ходенето по непочистен тротоар, над който застращаващо висят огромни ледени висулки не е сред привлекателните варианти. Да си пешеходец на пътя, редом до колите, оказва се, е не по-малко опасно. Съвестта на повечето хора, обаче, казва, че вървенето по тротоара все пак е препоръчително.

пешеходец: "Далеч от блоковете за всеки случай, за да не стане инцидент. Сега като идвах насам след една възрастна жена точно мина и една падна, точно пред мен на няколко сантиментра.Навсякъде е така. Общо взето не е почистено никъде."
пешеходец: "Пред мен щеше да умре едно момиченце, падна нещо огромно, наистина огромно. Поне 30-40кг. ледена висулка падна на 20см. от главата на детето."
пешеходец: "Плащещо е, но просто май инфраструктурата е такава."

Дали маршрутът ни минава през вътрешно квартална улица или пък голям и оживен булевард-разлика за наличието на висулки оказва се, няма.

;

На столичния бул. "Витоша", може би най-известната и голяма пешеходна зона в столицата, впечатление прави, че много от собствениците на жилищни имоти са недобросъвестни по отношение на почистване на висулки от терасите си.

Натъкнахме се и на козирка на тераса, която е на път да се отчупи, заради натрупалата се върху нея снежна покривка. Неприятната изненада е, че освен пухкав сняг, по нея са се образували и големи висулки.

пешеходец: "Това е просто убийствено. Въпрос на време е на кого на главата ще падне."

Изводът от проверката ни е красноречив-значително по-съвестни се оказват собствениците на търговски обекти по отношение премахването на опасните ледени блокове. Причина за това навярно са глобите, които ги грозят в случай, че не са почистили пред магазина или офиса си. А онова, което най-често спира собствениците на жилищни сгради да почистят навярно е, че трябва да го направят за собствена сметка, особено когато ледените късове са труднодостъпни. Цената на услугата с включена вишка е средно между 350 и 500 лв.

Началникът на "Аварийното спасително звено" към Столичната община Красимир Димитров, заяви, че само за последното денонощие са обработили 35 сигнала за опасни висулки. За последните 48 часа обезопасените места на територията на столицата наброяват 150. Красимир Димитров напомни, че задължение на собствениците е сами да обезопасят сградите и допълни, че често се налага екипите на "Аварийното спасително звено" да се самосезират. Всички граждани, забелязали опасни ледени късове могат да подават сигнали на Спешния телефон 112, напомни още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Ще се подменят само по-старите касови апарати
Менда Стоянова: Ще се подменят само по-старите касови апарати
Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 хил. души годишно
Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 хил. души годишно