НОВИНИ

Кой ще бъде кандидат-президентът на френските социалисти?

След решението на Франсоа Оланд да не се кандидатира за втори мандат в редиците на социалистите започнаха спекулациите около имената на техните кандидати за президентската номинация. И докато световни медии определиха избора на Оланд като изненадващ, то част от французите не са на същото мнение.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:57, 02.12.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Серия от терористични нападения и социално напрежение в страната белязаха мандата на Франсоа Оланд. Рейтингът му е под 10%, рекордно нисък за държавен глава. Във Франция за последно президент е отказал да се бори за втори мандат през 58-ма година. Сега го направи и Оланд.

Франсоа Оланд, президент на Франция: Властта, да бъдеш на върха в управлението не ме заслепиха и продължава да имам ясна преценка както за себе си, така и за ситуацията. Днес съм наясно с това, че няма да получа достатъчно подкрепа и взех решение да не се кандидатирам за втори мандат.

В редиците на социалистите започнаха спекулациите около кандидатите за номинация на партията. Още преди дни премиерът Манюел Валс намекна, че има желание да се кандидатира.

Сигурен претендент пък е бившият министър на икономиката Арно Монтабур, който през 2014-та напусна поста си, заради неодобрение към политиката на Оланд.

Арно Монтабур, бивш министър на икономиката и кандидат за номинацията на социалистите: Той е обмислил внимателно този избор и със сигурност му е било много трудно. Постъпката му е много смела и трябва да бъде оценена по достойнство от хората в ляво. Оланд взе едно мъдро решение, което много уважавам.

Французите също не са изненадани от избора на Оланд.

Емили, жителка на Париж: Смятам, че това е правилен избор. Гласувах за него, но днес съм сред тези, които са разочаровани от управлението му. Време е за промяна.
Никол, жителка на Париж: Знаете каква е репутацията му, не е тайна и че одобрението към него така и не отлепи от дъното. Ако беше се кандидатирал, това щеше да означава сигурна загуба за неговата партия.

Кандидатите за първичните избори на социалистите трябва да станат известни най-късно до 15-и декември. Десницата вече избра Франсоа Фийон за свой кандидат, крайната десница издигна Марин льо Пен, а бившият министър на икономиката Еманюел Макрон също обяви, че се включва в надпреварата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак Обама запали светлините на националното коледно дърво
Барак Обама запали светлините на националното коледно дърво
Мила Кунис и Ащън Къчър станаха родители за втори път
Мила Кунис и Ащън Къчър станаха родители за втори път