НОВИНИ

Кой ще е следващият канцлер на Австрия?

На 15 октомври ще се проведат предсрочни парламентарни избори в Австрия. В долната камара на австрийския парламент, Националния съвет, място ще намерят 5 или 6 партии. Проучванията показват, че никоя от тях няма да има мнозинство. Каква коалиция ще се сформира и кой ще застане начело на страната?

Александър Детев
от Александър Детев
11:35, 13.10.2017
6961
Чете се за: 02:26 мин.
Истории
Кой ще е следващият канцлер на Австрия?

Следващият канцлер на Австрия най-вероятно ще се казва Себастиан Курц. Повечето прогнози дават на водената от него Австрийска народна партия (ÖVP) повече от 30% подкрепа от тези, които смятат да отидат до урните на 15 октомври. В такъв случай на външния министър на Австрия ще се падне трудната задача да сформира следващото правителство.

Детето чудо на австрийската политика

Себастиан Курц е едва на 31 години, но вече има впечатляваща политическа биография зад гърба си.

Роден е във Виена през 1986 г., където завършва училище. През 2005 г. започва да следва Правни науки в Юридическия факултет на Виенския университет, но политическите му амбиции не му позволяват да завърши и до днес. От 2008 до 2012 г. е председател на младежката организация на Австрийската народна партия, впоследствие става част от общинския съвет на Виена, а през 2011 г. бива назначен за държавен секретар по интеграцията.


На 27-годишна възраст Курц става най-младият външен министър в историята на Австрия. Детето чудо на външната политика, както често бива наричан, е и логичният избор за лидер на Австрийската народна партия, след като предшественикът му Райнхолд Митерленер подаде оставка от поста си на вицеканцлер и от ръководството на партията през пролетта на 2017 г.

Курц е млад, симпатичен, има най-висок рейтинг сред австрийците политици и не се свени да прибягва дори до популизма. С острата си позиция срещу политиките на Ангела Меркел, подкрепата за затварянето на Балканския бежански маршрут през 2016 г. и сериозните полемики с Турция Курц успя да върне част от вота на десните консерватори, за който се смяташе, че безвъзвратно се е прелял към крайнодясната Партията на свободата.

Разбира се, не липсват и критики. Курц все по-често бива обвиняван в популизъм и националистическа реторика, която пък противоречи на позиции, които е заемал преди. Това умело бива използвано от Партията на свободата в кампанията им срещу него. От друга страна, гласоподавателите, които са представители на либералното, а дори и умереното крило, все по често изтъкват, че програмата на Австрийската народна партия трудно може да бъде различена от тази на Партията на свободата, особено в сфери като миграционна политика и достъп до социалната системата.


Коалиционният партньор

От всички партии, които се очаква да заемат място в австрийския парламент, само Зелените и либералната НЕОС вече посочиха с кого не биха сформирали коалиция - с Партията на свободата. Засега и социалдемократи, и консерватори оставят вратата за преговори отворена, макар че нападките по време на тази кампания, отдалечаването на позициите им и фактът, че тези избори бяха предизвикани след разпадането на предишната коалиция между тях говорят недвусмислено за това, че един нов коалиционен договор между тях би бил плод на много компромиси, които за момента изглеждат по-скоро невъзможни.

Хайнц-Кристиан Страхе заедно с кандидата за президент на партията му през 2016 г. Норбер Хофер.

Остава другата възможност – за коалиране с Партията на свободата на Австрия. Техният лидер Хайнц-Кристиан Страхе (вляво на снимката) нападаше неведнъж Курц, определяйки позициите му за непоследователни, нещо върху което до голяма степен беше концентрирана и рекламната кампания на националистите. Въпреки това, в последния дебат между двамата през изминалата неделя се наблюдаваше едно успокояване на тона и активен диалог за това как трябва да изглежда следващото управление на страната. Не липсваше и единодушие относно нуждата от промяна.


Скандалите

Последните седмици преди изборите бяха белязани от негативна кампания като основен метод за комуникация с избирателите. Политическият съветник Тал Зилберщайн, който работеше за кампанията на социалдемократите, беше уличен в поддържането на няколко страници в социалните мрежи, насочени срещу Себастиан Курц. В тях присъстваха постове, съдържащи откровена ксенофобия и антисемитизъм. Зилберщайн се оттегли, а след него оставка подаде и ръководителят на предизборния щаб.

Впоследствие, австрийският булеварден вестник Österreich публикува части от имейли, изпратени на Зилберщайн от членове на Социалдемократическата партия на Австрия, в които канцлерът Керн бива осмиван. Като отговор, той отказа интервю на вестника и обяви саботаж срещу него като изтегли и предизборната реклама от страниците му. И сякаш в цялата полемика и обвинения победител изглеждаше Хайнц-Кристиан Страхе, но скандалите достигнаха и неговата партия.

Няколко дни преди вота, общински съветник от неговата партия в провинцията Щирия се обърна с нацистки поздрав към колега по време на заседание. Освен това официално беше потвърдена информацията, че срещу депутат от Партията на свободата е повдиганото обвинение за заплаха и побой от негова любовница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 януари 2018 г. откриват директна самолетна връзка София - Баку
От 1 януари 2018 г. откриват директна самолетна връзка София - Баку
Влак потегли без началник-влак, тя го догонила с автомобил
Влак потегли без началник-влак, тя го догонила с автомобил