НОВИНИ

Кой ще наследи Меркел начело на ХДС?

В Християндемократичния съюз на Германия - най-влиятелната партия във Федералната република и в Европа, започнаха разгорещени дебати за това кой да наследи Ангела Меркел на лидерския пост. Поставя се въпросът и за процедурата по избора през декември. Вече има петима кандидати. Двама от тях настояват за председател да гласуват всички партийни членове - над 450 хиляди души. Кореспондентът ни в Германия Мария Стоянова за събитията, след като Ангела Меркел оповести, че се оттегля:

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:18, 30.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Кой ще наследи Ангела Меркел е големият въпрос, който надвисна над политически Берлин. От личността ще зависи прехода. Ако за лидерското място се пребори сегашният генерален секретар Анегред Крамп-Каренбауер, тогава пластовете ще се наместват плавно и Меркел вероятно ще изкара пълния канцлерски мандат. Ако постът заеме някой от критиците й, тогава за Меркел ще стане неуютно и тя едва ли ще завърши мандата си.

Партията е разделена в позицията си. А темата са оттеглянето ѝ се обсъжда навсякъде в Германия.

Марк Осеге: Мисля, че е жалко, че се оттегля. Според мен, тя свърши перфектна работа, но за съжаление изгуби подкрепата си. Може би вече усеща, че не може повече да прави това, което е правила преди. Благодарен съм за времето, през което беше канцлер. Вероятно сега трябват нови хора.
Кристиан Елдер: Ще дойдат нови хора сега, които ще се погрижат за свеж въздух в политиката.

Освен сред германците, оттеглянето на Меркел отглъхна силно в съседните страни и ѝ донесе уважение. Френският президент определи избраният от нея път като „изключително достоен":

Емануел Макрон, президент на Франция: Това е нейно решение, към което се отнасям с респект. Вече 13 години тя е канцлер, мандатът ѝ изтича през 2021, а от 18 години ръководи партията си. Тя се изправи пред много предизвикателства като мигрантската криза, но не забрави европейските ценности и ръководеше страната си с кураж.

И Полша почете решението на Меркел. Външният министър определи като най-важно посланието, че остава канцлер до 2021 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на образованието връчи вторите награди Отличниците на България
Министърът на образованието връчи вторите награди "Отличниците на България"
Убиецът от Надежда искал да се самоубие, а детето му да живее
Убиецът от "Надежда" искал да се самоубие, а детето му да живее