НОВИНИ

Кой ще плаща прегледите на неосигурените?

Продължават преговорите между министрите на здравеопазването, социалната политика и на финансите за увеличаване на бюджета за заплащане на лечението в болница на бедните неосигурени. Идеята е парите да се увеличат и държавата да плаща и извънболничното лечение на неосигурените. Лични лекари и пациенти не одобряват предложението.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:11, 15.10.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Мукрина е безработна от пет месеца и не е плащала здравните си вноски.

Мукрина Съботинова - пациент: "Аз не се чувствам слабо социална. Децата ми работят. Толкова време си поддържах осигуровките. Ама сега в момента малко сме изостанали".

За това Мукрина не ходи на лекар, а се самолекува, ако намери пари за лекарства.

В момента държавата поема лечението в болница на най-бедните без здравни осигуровки. Здравният министър предлага от догодина да се заплащат и прегледите им в доболничната помощ.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазванeто: Не говорим за всички здравнонеосигурени, а за тези, които е доказано, че са бедни. Прави се социална анкета към социалното министерство и се отпускат пари към болниците."

Бюджетът на Агенцията за социално подпомагане за покриване на лечението на неосигурени в болница е 2 милиона и половина. Почти цялата сума е похарчена през първите девет месеца на годината. Пари се отпускат на хора без доходи, имущество и спестявания. В случай че не отговарят на изискванията, лечението остава за сметка на болницата. Това е причината личните лекари да не подкрепят идеята на здравния министър.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: "Защото си представете тука едни 500 човека, които нямат осигуровки до момента, на които държавата разрешава да се преглеждат в доболнчината помощ, срещу обещанието някога личният лекар да си вземе парите. Това означава, че този, който си е платил осигуровките, няма да може да влезе в кабинета въобще."

Пациентите също не са съгласни.

Владимир Димов - пациент: "Парите, които ще дойдат от къде ще дойдат от данъците, които аз плащам. А аз не съм съгласен да плащам прегледите на друг".
Мукрина Съботинова - пациент: "По-добър вариант е да си плащат осигуровките. Повече права имат."

Дали идеята на здравния министър ще бъде приета, ще стане ясно при гласуването на бюджета за следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До три месеца ТЕЦ-овете решават дали искат отлагане на новите екостандарти
До три месеца ТЕЦ-овете решават дали искат отлагане на новите екостандарти
Червено ниво на опасност в Ирландия заради урагана Офелия
Червено ниво на опасност в Ирландия заради урагана "Офелия"