НОВИНИ

Кой ще се изправи срещу Тръмп през 2020 година?

Междинните избори в САЩ на шести ноември показаха, че американската нация е все така разделена около политиките и поведението на президента Тръмп. За Демократическата партия започва процеса по излъчване на силна кандидат-президентска двойка, която да се изправи срещу Доналд Тръмп и Майк Пенс на следващите избори. Тръмп заяви, че ще се кандидатира за втори мандат още през февруари, а веднага след междинните избори на шести ноември покани Пенс за вицепрезидент и през евентуалния му втори мандат.

Александър Детев
от Александър Детев
13:59, 15.11.2018
Чете се за: 02:06 мин.
Истории
изправи тръмп 2020 година

Когато Хилари Клинтън приключи мандата си като държавен секретар в администрацията на президента Обама през 2012 година одобрението към нея достигаше рекордните 65%. Бившата първа дама беше сочена от мнозина за сигурен кандидат-президент много преди да обяви официално кандидатурата си през април 2015 година. Тя имаше подкрепата както на президента Обама, така и на водещите фигури в партията си. Въпреки неочаквано силната мобилизация около независимия сенатор от Вермонт Бърни Сандърс, пътят на Клинтън към Демократическата номинация за президентския вот през 2016 година беше предначертан.

Годината е 2018. Две години след шокиращата за социолози, избиратели, а според някои сериозни източници и за екипа на Тръмп, загуба на Клинтън, Демократическата партия се опитва да намери новия си лидер – между доказаните лица на партията и изгряващите звезди. Процесът по излъчване на кандидат започва след междинните избори и в началото на следващата година се очаква основните фаворити да са ясни.

;

Кои може да са те?

Опитните претенденти

“Мисля че щях да спечеля (…) Дали съжалявам, че не съм президент? Да. Аз бях най-добре подготвеният”. Думите са на бившия вицепрезидент Джо Байдън. В момента той се счита за фаворит за номинацията на демократите и въпреки че в деня на инаугурацията ще бъде на завидните 77 години, по всичко личи, че Байдън е готов да се впусне в надпреварата.


Същото важи и за още по-възрастния Бърни Сандърс. За поддръжниците му номинацията на демократите беше открадната от Сандърс през 2016-а. Въпреки загубата, той успя да създаде ново прогресивно ляво крило в Демократическата партия, което става все по-влиятелно. Сега тези, които Сандърс успя да обедини около себе си по време на кампанията си срещу Хилари Клинтън, са готови да го издигнат отново. В началото на месеца сенаторът от Вермонт безпроблемно защити мястото си в Горната камара на Конгреса като получи близо 70% от гласове.


Един от най-яростните критици на Тръмп, сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън, също е вероятен кандидат. Преди месец тя отговори на подигравките на Доналд Тръмп, който от много време я нарича Покахонтас заради нейното твърдение, че има индиански корени, и публикува видео с ДНК-резултатите си, които потвърждават, че има предци от местното население на континента. Видеото, което публикува, оспорвайки подигравките на Тръмп, беше изтълкувано като началото на предизборната ѝ кампания.

;

Снимка: Flickr

Младите надежди

Робърт Франсис О’Рурк, по-добре познат като Бето О’Рурк, е една от сензациите на провелите се междинни избори. Той е бивш член на Камарата на представителите, който се изправи срещу бившия кандидат-президент Тед Круз за сенаторското му място в щата Тексас. Макар че загуби, О’Рурк постигна голям успех като се доближи на почти 2% от Круз и успя да помогне на други демократи да спечелят нови места в Камара на представителите от традиционно републиканския щат.

Така О’Рурк се присъединява към водещите фигури на по-прогресивното крило на Демократическата партия – по-млади кандидати с по-либерални виждания и идеи. Сред тях се числят още други фаворити за президентската надпревара като бившия главен прокурор и понастоящем сенатор от щата Калифорния Камала Харис и сенатора от Ню Джърси Кори Букър. Харис и Букър бяха сред водещите политици, противопоставили се на избора на Брет Кавано за върховен съдия в началото на октомври.

Пътят до избора на кандидат-президент на демократите изглежда дълъг. Спекулациите за евентуални номинации на личности като Опра Уинфри и Мишел Обама, които отдавна отрекоха да имат амбиции да се впускат в активната политика, както и за евентуалната трета кандидатура на Хилари Клинтън показват, че сред опозицията в САЩ все още съществува вакуум, който трябва да бъде запълнен от силен и обединяващ лидер. Предстои да разберем дали някой от споменатите ще се превърне в такъв или нова звезда ще изгрее на небосклона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Заев ще открият заедно участък от АМ Струма между Кресна и Сандански
Борисов и Заев ще открият заедно участък от АМ "Струма" между Кресна и Сандански
ЕК отпуска 293 милиона евро за жп-линията Пловдив - Бургас
ЕК отпуска 293 милиона евро за жп-линията Пловдив - Бургас