НОВИНИ

Кой трябва да защити правата на децата, пострадали от насилие?

Липсва адекватна реакция от страна на институциите в случаите, когато трябва да бъдат защитени правата на децата, пострадали от насилие. За това предупреждават неправителствени организации, които настояват да се въведат европейските принципи за подкрепа на жертвите, за да се избегне повторно травмиране. Системата за закрила на жертвите на насилие през съдбата на едно дете.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:31, 07.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
"Не искам повече да разказвам, искам да забравя!"

Думи на 11-годишно дете, доведено до отчаяние от институциите, превърнали го в жертва за втори път. Една година момичето е само с втория си баща и това, което ѝ причинява. Никой не идва да я спаси.

Екатерина Велева - председател на фондация "Пулс": Хората са се правели вътре в дома, че не чуват.

Когато все пак някой я чува, тя вярва, че има кой да я защити. Една година след като е разпитвана отново и отново, всеки път от различни хора и без ясен смисъл, тя вече не иска да говори. 12 месеца не стигат на прокуратурата, за да повдигне обвинение на насилника.

Георги Богданов - изп. директор на Национална мрежа за децата: Национална мрежа за децата: Аз лично трябваше да се обадя на главния прокурор, на говорителката, за да каже абе моля ви се, направете нещо, това наистина е нетърпимо.

Когато делото започва, в съдебната зала момичето трябва да застане до подсъдимия.

Марияна Евтимова - Фондация "П.У.Л.С.": Усещам как зад мене детето диша и се задушава. Колко трябва да бъде силен един човек, претърпял жестоко насилие, за да премине всичко това. Това е дете.

Случилото се с 11-годишното момиче не е изключение, а начинът, по който институциите реагират най-често към жертвите на насилие. Дори те да са деца.

Георги Богданов - изп. директор на Национална мрежа за децата: Много деца просто са съсипани от това, че системата не си е свършила работата.

Липса на познание на нормативната уредба от страна на институциите, липса на желание да я прилагат, дори да си сътрудничат. Това според експертите са причините поради които много жертви просто нямат достъп до правосъдие. И не го получават, въпреки ежегодните доклади на институциите, че напредък има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 години от създаването на основно училище Св. Св. Кирил и Методий в Карлово
50 години от създаването на основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Карлово
Правителството отпусна над 13 милиона лева за бедствията
Правителството отпусна над 13 милиона лева за бедствията