НОВИНИ

Чумата заплашва застрашен вид свине в Странджа

Стопаните в Странджа, които отглеждат свине от породата източнобалканска, са принудени да приберат стадата си, които до скоро са били свободно отглеждани. Развъждането на черните свине от тази порода е било основен поминък в Източна България, а днес е официално призната за застрашен вид.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:26, 31.07.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Село Драчево е на около 5 км от общинския център Средец и стопанството за развъждане на свине от източнобалканска порода е собственост на Селскостопанската академия.

Фермата от 114 животни е на десетки метри от пътя и достъпът до нея е забранен. Гледат ги на терен от 10 декара и ги изкарват на паша зад телена ограда, за да нямат достъп до други диви животни. Казват, че наоколо диви прасета не се забелязват.

Иванка Николова: Не знам, трябва да питате ловджиите, аз лично не съм виждала, ловджиите трябва да знаят.

От Агенцията по храните в Бургас обясниха, че стопаните на тези стада работят чрез субсидиране от държавата и тяхно задължение е да запазят този тип генофонд у нас.

Д-р Георги Митев - директор на ОДБХ-Бургас: Прибрани са в стопанства, които са регистрирани също от нас. Макар че начинът им на отглеждане действително е позволявал свободно пасищно отглеждане.

До преди 5 години в созополското село Вършило са отглеждани около 500 източнобалкански прасета, а сега са само 130. Собственикът на на нивите с царевица, с която се хранят животните, казва, че е предупреден за африканската чума и че е взел необходимите мерки.

Румен Железаров: Държа ги в района тук, не ги пускам надалеч, смятам да купя електропастир, всичко да заградя.
Д-р Георги Митев: Ще намерят начин да си ги отглеждат с висока степен на биосигурност, за да не бъдат засегнати тези стада, на първо място и за да не бъдат разпространители на заболяването на второ място.

Личните стопанства около промишлените свинекомплекси в Ахелой, Крумово градище и Зимен са задължени да заколят всички прасета до 5 август, казаха още от Агенцията по храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Северна Македония отбелязват 2 години от Договора за добросъседство
България и Северна Македония отбелязват 2 години от Договора за добросъседство
Потвърдиха нови огнища на африканска чума по свинете
Потвърдиха нови огнища на африканска чума по свинете