НОВИНИ

Коя е Долината на криптокомпаниите в Швейцария?

Всички сте чували за Силициевата долина в Калифорния - символът на иновациите и високите технологии. През последните години обаче иновациите и новите технологии имат друг дом, или поне тези в сферата на дигиталния финансов свят. В градче близо до швейцарския град Цюрих вече има над 200 регистрирани стартъп компании от индустрията на виртуалните валути.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:00, 28.01.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Малко места по света изглеждат толкова идилично като швейцарския град Цуг. Разположен е до алпийско езеро, заобиколено със снежни върхове, над павираните улици се извисяват църковни кули. Типично алпийско градче, но тишината и спокойствието са измамни. Тук е епицентър на блокчейн технологиите - революцията, която стои зад успеха на Биткойн и други криптовалути.

В Цуг може да бъде наблюдавано как се прилагат блокчейн технологии в ежедневието.

Матиас Рух - собственик на компания: Блокчейн технологията има потенциал да бъде толкова иновативна, колкото бяха и технологиите, които въведоха интернет преди години. Наричаме района на Цуг - криптодолината и можем да го сравняваме с началото на 90-те години в Силициевата долина. Това, което наблюдаваме тук, е много подобно на това, което се случваше по време на балона дот.ком.

Дори в кметството на Цуг може да се плаща с биткойни.

Долфи Мюлер - служител на кметството в Цуг: Попитахме компаниите с какво се занимават. Обясниха ни, че става въпрос за биткойн и блокчейн технологии. Не разбирахме напълно за какво става въпрос, но казахме - ок - ще приемаме плащания с биткойн.

Компаниите в криптодолината искат да се фокусират върху блокчейн технологиите, а не върху самата криптовалута. Блокчейн технологиите представляват споделена база данни, която позволява напълно непознати да пазят записи за информация, която не може да бъде променяна и същевременно е достъпна за всички. Тези технология е в основата на всички криптовалути и тя елиминира банки и финансови посредници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шуменската болница ще съди НЗОК за неплатени надлимитни медицински дейности
Шуменската болница ще съди НЗОК за неплатени надлимитни медицински дейности
Б.Т.Р. с нов албум след години мълчание
Б.Т.Р. с нов албум след години мълчание