НОВИНИ

Коя е първата американка, която влиза в кралското семейство?

80 години преди Меган Маркъл в кралското семейство влиза една друга разведена американка, и то така, че разтърсва монархията и империята. Сравнението е неизбежно и показва каква огромна трансформация е претърпяла тази консервативна институция оттогава досега. Да си припомним историята на Едуард осми и Уолис Симпсън, заради която той доброволно се отказва от престола и става един от най-кратко управлявалите крале в британската история.

Невена Бонева
от Невена Бонева
15:30, 19.05.2018
Чете се за: 02:47 мин.
Още

Едуард VIII става крал през януари 1936 след смъртта на баща си Джордж пети. Като прицн той е много популярен в цялата империя, като монарх също е харесван от поданиците. Но 42-годишният ерген от няколко години е влюбен в американка от лондонското светско общество.

Дворецът знае за връзката и не я одобрява - Уолис Симпсън е неприемлива като поведение и морал, разведена и има втори брак. Междувременно тя започва развод и това ускорява отдавнашните намерения на Едуард да се ожени за нея.

Бракът е в разрез с каноните, Уолис има двама живи бивши съпрузи, отгоре на всичко кралят е глава на Англиканската църква. Но опитите да го разубедят не помагат.

Аферата и предложението за брак, до готава държани в тайно споразумение с британската преса, гръмват публично в началото на декември и скандалът е грандиозен. Премиерът стенли Болдуин е против, ако Едуард упорства, следва падане на правителството и конституционна криза. На 10 декември кралят подписва абдикацията си, а на следващия ден я обявява по радиото.

Едуард VIII: Преди няколко часа изпълних последното си задължение като крал и император и сега, когато мой приемник става моят брат херцогът на Йорк, най-напред трябва да заява верността си към него.
;

„Не бих могъл да нося товара на кралските задължения и да ги изпълнявам както желая, без помощта и подкрепата на жената която обичам“, казва още той в прочутото си обръщение.

Така на престола веднага застава Джордж VI - по-малкият и неочаквал такава съдба брат, който ще се старае да изпълнява задълженията си много стриктно и съвестно, за да укрепи доверието в короната.

А Едуард и Уолис сключват брак през юни 1937 във Франция и прекарат живота си оттук нататък почти изцяло там, в едно неофициално изгнание, като херцог и херцогиня на Уиндзор.

Любовта вместо короната, влюбени, жертва на дворцовия снобизъм, монарх, откраднат от поданиците от една американка - историята остава в общественото мнение най-вече така.

Но може би аферата Уолис е била добре дошла за мнозина в най-вътрешния кръг на двореца и политиката в Лондон. Годността на Едуард да управлява е будела съмнения още преди това заради много връзки с омъжени жени, а в навечерието на и по време на войната - и заради симпатиите му към нацистка Германия.

През 1937 г. той е приет от Хитлер, поддържа контакти с нацистите и когато страната му воюва с тях.

;

А Уолис през 1937 година става първата жена, обявена от списание „Тайм“ за личност на годината и то в конкуренция с номинации като Мусолини и Франклин Рузвелт. И до днес тя предизвиква интерес заради съдбоносната си роля - как е покорила така невъзвратимо кралското сърце и с какво е била толкова неприемлива за роднините му.

Ан Себа, биограф: Според мен за Уолис проблемът всъщност е бил нейната напористост и липса на такт. Влизала е и е казвала „Здравейте, аз съм Уолис“. Носела е много бижута. Говорела е за пари. Приятелките й са били разведени. Тя не е разбирала британското висше общество и го е шокирала. А Едуард естествено, я е обожавал за това.

Уолис е родена в градче в Пенсилвания, завършила е много престижно училище в Мериленд с отличие и още там се е изявявала като бунтар и момиче с магнетичен чар. В Балтимор, до една от къщите, в които е живяла като дете, неин почитател и колекционер е направил Музей на Херцогинята на Уиндзор.

Филип Бейти колекционер: Била е като всеки, израстнал в известно и заможно семейство с пари. Всички по-изтъкнати бижутери са създавали всякакви красиви неща за нея. Твърди се, че бижутата ѝ са съперничели на частната колекция на кралица Елизабет.

Първият съпруг на Уолис е военен пилот, вторият, за когото се омъжва почти ведната след развода - бизнесмен. С него се установяват в Лондон. Запознава се с принца през 1931 г. у неговата приятелка Телма, чието място след години ще заеме. Диванът, на който са седяли при първата им срещу у Телма, по-късно е продаден на търг.

;

Приживе държани надалеч, херцогът и херцогинята на Уиндзор отново се връщат в лоното на кралското семейство след смъртта им. Той умира през 1972-ра в Париж и е погребан във Фрогмор, Уиндзор с кралско погребение. Тя издъхва 14-години по-късно и е положена за вечен сън до него на същото кралско гробище, само на десетина минути път от параклиса Сейнт Джордж.

Дали Едуард ще се обърне в гроба при камбанния звън за венчавката на Меган и Хари, както коментира един кралски биограф, или ще се зарадва на съвсем различния прием, който получава новата американка в монархията?

Филип Бейти колекционер: Женитбата за два пъти разведена жена - това е било скандалът на века. А сега вижте госпожица Маркъл. Никой не казва и дума. Гордеят се с нея и се радват.
Ан Себа, биограф: Уолис и Едуард са били отхвърлени още от началото на брачния им живот и това е създало горчивината и гнева им към кралското семейство. Разбира се, с Хари и Меган няма да има нищо такова. И двамата ще бъдат приети много добре и затова ще могат и да се включат и да вършат работа. За мен това е наистина решаващ момент за кралското семейство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиндзо Абе се надява на напредък по пътя към мирен договор с Русия
Шиндзо Абе се надява на напредък по пътя към мирен договор с Русия
Британските сватби - от Елизабет до Кейт
Британските сватби - от Елизабет до Кейт