НОВИНИ

Коя е Урсула фон дер Лайен - кандидатът за председател на Еврокомисията

Тази сутрин на правителственото заседание в Берлин, цялото внимание беше насочено към фон дер Лайен. Тя знаеше, че колегите ѝ социалдемократи са скандализирани от сделката, сключена изненадващо снощи и първо поздрави една от тях.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:28, 03.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Урсула фон дер Лайен без съмнение е опитна. Знае няколко езика и е уверена в бъдещето на европейската идея. Всъщност е закърмена с нея.

Родена е в Брюксел, по време на мандата на своя баща в Европейската комисия. Обича да е първа. Никога преди това жена не е ръководила министерството на отбраната. Въпреки трудностите там, тя отново има шанс да е първа - на върха на Европейския съюз.

Майката на седем деца влиза късно в политиката, но бързо се изкачва нагоре. 2005-та става министър по въпросите на семейството, после на заетостта и след това поема отбраната. Последният пост в Германия се счита за катапулт. Тя го заема най-дълго, в сравнение с предшествениците й.

Амбициозната министърка се захваща с големите проблеми на Бундсевера като проекти за въоръжаване в размер на милиарди. Фон дер Лайен предпочита да говори за позитивни промени по отношение на персонала и материала. Много нейни критици виждат това доста по-различно. Последно тя и Бундесвера попадаха в медиите с негативни новини - експлодиращи разходи, афера със съветници, плагиатски обвинения заради докторската ѝ дисертация. Кариерата й изглеждаше в задънена улица. От нея Брюксел може да се окаже изход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Мишел - вторият белгиец начело на Европейския съвет
Шарл Мишел - вторият белгиец начело на Европейския съвет
Европейският парламент си избра италиански социалист за председател
Европейският парламент си избра италиански социалист за председател