НОВИНИ

Коя е "желязната лейди" на турската политика?

Една новина разтърси турските медии - година и половина преди президентските избори, една дама даде категорична заявка, че ще се яви и ще спечели. Вотът е планиран за 2019, но според нея за държавен глава ще се гласува още през юли тази година. Коя е тя, защо я сравняват с Хилари Клинтън и с какво печели симпатизанти, разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 09.01.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Наричат я "желязната лейди" и "жената-вълк". 61-годишната Мерал Акшенер е бивш вътрешен министър с дългогодишен опит в политиката. Била е и заместник-председател на турския парламент. Сега се е устремила към президентския пост и е уверена, че ще детронира Реджеп Ердоган.

Мерал Акшенер, кандидат-президент на Турция: Колкото и да се опитва, народната партия няма да успее да наложи авторитарен режим!

През 2016 г. Акшенер напуска своята Партия на националното действие, заради това, че подкрепя референдума на Ердоган за президентска република. Миналата есен основава своя "Партията на доброто", която следва управленските идеи на Кемал Ататюрк. Само за няколко месеца, новото политическо движение събира много симпатизанти. Посрещат я с плакати с надпис "Спаси ни, желязна лейди". При отварянето на нова партийна централа, в небето пускат бял гълъб.

Бедри Гардур: Вярваме на Мерал и се надяваме, че тя ще върне нормалността и прозрачността в държавните институции.
Нурджан Йълмаз: Не трябва да има разделение между хората. Правата на жените също трябва да бъдат зачитани.

Мерал вярва, че тя ще донесе промяната в страната си и е категорична, че няма да попадне в дългия списък на арестувани политически опоненти на президента.

Мерал Акшенер, кандидат-президент на Турция: Не се страхувам. Жените никога не се страхуват. С Ердоган се познаваме от много време и той е наясно, че ако опита да ме арестува, няма да има никакво основание. Замислете се колко ужасен е дори самият въпрос - дали не се страхувам от арест.

Сравняват Мерал Акшенер с Хилари Клинтън. Ако спечели, тя може да бъде първата жена-президент на Турция. Единствената дама по високите етажи на властта, доминиранa от мъже, е Тансу Чилер, премиер на страната през 90-те, макар и само за година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 общински болници ще излязат на едночасов протест на 15 януари
40 общински болници ще излязат на едночасов протест на 15 януари
Отчетоха замърсяване на въздуха и в Плевен
Отчетоха замърсяване на въздуха и в Плевен