НОВИНИ

Коя новина може да разплаче един репортер

Наказателното право е един от най-трудно взиманите изпити в юридическите факултети. Да прилагаш наказателно право, обаче, е нещо съвсем различно. Вчера едни прокурори във Враца ни показаха как мерят вината, според правото, което са учили в университета…. и собствените си правила.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
08:44, 14.01.2016
27505
Чете се за: 01:08 мин.
Истории

Наказателният кодекс е норма. Опирайки се на нея, събираш доказателства и изграждаш обвинителната си теза. И разпитваш свидетели. Тези, които видяха как двама мъже смляха от бой едно 18 годишно момче, не чакаха прокурорските разпити. Те показаха това първо на репортерите и качиха клиповете си в социалните мрежи. Питат ли се разследващите защо?

Прокуратурата във Враца взе решение, което е на път да взриви цял един град. Обвинението в лека телесна повреда при настъпила смърт звучи нелепо. Побоят посред бял ден, криминалното досие на единия от нападателите, агресивността и числовото им превъзходство, са все фактори, които със сигурност трябва да бъдат претеглени на везните на Темида. И да натежат при повдигане на обвинението.

Не се съмнявам в юридическата подготовка на разследващите. Съмнявам се в преценката им. И сякаш е безсмислено да задавам въпроса защо един човек с висящи дела е на свобода и може да пребива когото си иска. Такива като него ги има десетки във всеки един град.

Писна ми! От отговори като този, че разследващите се опират на събраните доказателства и на правните норми. Писна ми! От оправдания, че разследващите били малко, а преписките - много. Писна ми! От това, че нямало съдебни зали и делата се бавели.

Без да разбират от правни норми хората във Враца искат отговори. Защо едно момче на 18 години трябва да бъде погребано? И защо неговите убийци са обвинени за нанасяне на лека телесна повреда? И как така „леката телесна повреда“ причини на това момче смърт?

Враца настоя за справедливост заради тази смърт. И за най-тежкото наказание. Десетки се събраха снощи пред Съдебната палата в града. С очакването да получат отговори от тези, които са призвани да раздават и да бранят справедливостта. Пред изпълнените с мъка и гняв хора, не застана нито прокурорът по делото, нито полицейският началник….

Сред тях се оказа само репортерът на БНТ Иво Никодимов. Който им съобщи новината.

Много работа ли имахте по това време, господа разследващи? Или просто ви беше страх?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима загинаха при атентата в Диарбекир
Петима загинаха при атентата в Диарбекир
Дорук Ергун, анализатор: Турция е изправена пред външна и вътрешна заплаха
Дорук Ергун, анализатор: Турция е изправена пред външна и вътрешна заплаха