НОВИНИ

Кожухар от Пловдив шие хайдушки и четнически облекла

Хайдушки и четнически калпаци по автентична технология шие кожухар от Пловдив за участниците в историческите възстановки. Майсторът изработва и цървулите на съвременните хайдути, както и коланите за запасване на оръжията. Амбицията му е да съхрани изчезващия занаят и да запази българските традиции.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
10:08, 02.03.2019
5099
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Светлозар Йорданов наследява занаята и старите машини от баща си. Трудът му е почти изцяло ръчен, а калпаците шие от агнешка кожа.

Светлозар Йорданов, кожухар: В последните години с нарастване на интереса за възстановки на въстанията отново се възвърна интереса към калпака.

Майсторът обяснява, че тракийският калпак стои в основата на хайдушките, които изработва:

Светлозар Йорданов, кожухар: В зависимост от обиколката на главата се определя и височината на калпака. Кожата се реже само с нож и с нищо друго. След което пристъпваме към събиране на парчетата.

На вътрешната страна на калпака има лента, която се регулира. Слага се подплата, а след това готовата шапка се поставя на калъп. Светлозар Йорданов изработва и така наречените силяхлъци за запасване на оръжията. Сред мъжете, за които ги създава са представителите на сдружение „Хайдути".

Иван Тонев, Сдружение „Хайдути": Основната ни цел и мисия е предаването на родолюбието на нашите деца , на поколенията, които идват след нас.

Съвременните хайдути пресъздават събития от края на 18-ти и началото на 19 век. В момента снимат филм по роман на Вера Мутафчиева. Изнасят и открити уроци пред ученици.

Спас Бедросян, Сдружение „Хайдути": Удоволствието е тогава, когато видиш, че очите им се палят, че им е интересно. Разказваме им за това време, за нашите герои.

Освен за участниците в историческите възстановки, майсторът-кожухар от Пловдив работи за фолклорни ансамбли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е ролята на Русия за освобождението на България
Каква е ролята на Русия за освобождението на България
Излагат творби на Банкси в Атина
Излагат творби на Банкси в Атина