НОВИНИ

Жителите на гръцките острови предложени за Нобелова награда за мир

Изтече крайният срок за представяне на кандидатурите за Нобеловата награда за мир. Имената на номинираните остават в тайна, освен ако издигналите ги не решат за ги оповестят. Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Папата са сред споменаваните претенденти, но ако наистина са в списъка ще се състезават с номинация, подкрепена вече от над 600 хиляди подписа в интернет. Тя е на жителите на гръцките острови на първата линия пред мигрантската вълна.

Златина Петкова
от Златина Петкова
22:17, 01.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още
жителите гръцките острови предложени нобелова награда мир

След изтичането на срока за номинациите сред гръцките предложения са възрастна жена от остров Лесбос, рибар също от там и актрисата Сюзан Сарандън, която участва като доброволец в спасяването на бежанци.

Снимка, уловила 85-годишната Емилия Камвиси, докато храни бебе бежанче, се превърна в символ на добротата и самоотвержеността, с която гръцките островитяни помагат на мигрантите.

40-годишният Стратис Валиамос, който отказва да бъде сниман, е извадил стотици бедстващи хора от водите на Егейско море с рибарската си лодка.

Известната с дейността си на активист Сюзан Сарандън участва в кампания за мигрантската криза и лично помагаше на пристигащите бежанци по бреговете край град Митилини на остров Лесбос.

Христофорос Ялоридис, председател на Гръцката фондация за култура: "Всяка от номинациите представлява цяла група хора, предимно "невидими" хора - жените, майките, бабите от егейските острови, които помагаха, хранеха и даваха обич на бежанците; рибарите, които спасиха хиляди и Сюзан Сарандън, която представлява стотиците, хилядите чуждестранни неправителствени организации."

Кандидатите бяха предложени от видни личности от гръцкото общество, които отбелязват, че с отворените ръце към бежанците жителите и доброволците са отправили послание на солидарност към целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите в САЩ: Тед Круз изпревари Тръмп при републиканците
Изборите в САЩ: Тед Круз изпревари Тръмп при републиканците
От днес караме с новите по-скъпи винетки за 2016 г.
От днес караме с новите по-скъпи винетки за 2016 г.