НОВИНИ

Кралица Елизабет II и принц Филип отбелязват рождените си дни с портрет в розово

По случай днешния 95-и рожден ден на принц Филип и началото на тридневните чествания за 90-я юбилей на кралица Елизабет Втора, от Бъкингамския дворец разпространиха официален портрет на съпружеската двойка.

bnt avatar logo
от БТА
10:05, 10.06.2016
5913
Чете се за: 01:33 мин.
По света
кралица елизабет принц филип отбелязват рождените дни портрет розово

Портретът е шестият и последен от серия, заснета от известната американска фотографка на знаменитости Ани Лейбовиц в замъка Уиндзор непосредствено след великденските празници. Портретната фотография в меки тонове и розов акцент показва дискретно усмихнатите кралица Елизабет Втора и принц Филип.

Нейно Величество носи жилетка в бледорозово със златни копчета, съчетана с риза на розови и бели райета. В бледорозов цвят са също ризата и квадратната кърпичка в джоба на светлокафявото сако на херцога на Единбург.

;

Официалните тридневни тържества, свързани с рождения ден на кралица Елизабет Втора, започват днес във Великобритания. Своето реално деветдесетилетие Нейно Величество отбеляза на 21 април, а юбилейната концертна програма по този повод се състоя в Уиндзорския дворец от 12 до 15 май.

Защо е избран месец юни за тези поредни чествания? Всяка страна от Общността на нациите, която е признала Елизабет Втора за свой монарх, установява собствени срокове за отпразнуването на официалния й рожден ден. По правило тези дни са свързани с хубавото време. Във Великобритания, от 1974 година насам, този ден се пада в събота в периода между 11 и 17 юни. Като и тук се отчитат метеорологичните условия - вероятността да валят дъждове в този промеждутък е доста малка.

По правило празненствата, свързани с официалния рожден ден на монарха, траят един ден и се ограничават до парад на конната гвардия и до преминаването на кралската карета по булевард "Дъ Мол", главната улица в имперската част на Лондон. Но този път, тъй като става дума за честването на 90-годишен юбилей, тържествата ще продължат три дни.

Днес единственото планирано мероприятие ще бъде благодарствения молебен за здравето на Елизабет Втора, който ще бъде отслужен в лондонската катедрала "Свети Павел". На него ще присъства само тесен кръг от лица, а службата ще бъде излъчена по телевизията.

Днес своя 95-и рожден ден чества и съпругът на кралицата, принц Филип. На втория ден от тържествата, на 11 юни, ще се отпразнува номинално официалният рожден ден на Нейно Величество. Тя ще присъства на парадния плац на Кралската конна гвардия, разположен в източната част на парка "Сейнт Джеймс", където се провежда традиционният парад на гвардейците. След това кралицата, под погледите на хиляди свои поданици, ще премине с карета по булеварда "Дъ Мол" до Бъкингамския дворец. От балкона на своята лондонска резиденция тя ще приветства събралото се множество. Там ще я очакват и останалите членове на кралското семейство, с които ще наблюдава демонстрационен полет на самолети на британските ВВС.

За третия ден от тържествата е предвиден пикник на парадния булевард "Дъ Мол", съединяващ площада "Трафалгар" с Бъкингамския дворец. В него ще се включат 10 хиляди гости, които ще отпразнуват 90-ия рожден ден на кралица Елизабет Втора. Тя ще се присъедини към тържествата, като креслата за Нейно Величество и за съпруга й ще бъдат установени на специална платформа в близост до паметника на кралица Виктория.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е един от издирваните за стрелбата в Слънчев бряг
Задържан е един от издирваните за стрелбата в Слънчев бряг
Иновативен метод в час по немски език в Русе
Иновативен метод в час по немски език в Русе