НОВИНИ

Кралица Елизабет II навършва 92 години

Британската кралица Елизабет II празнува своя 92-и рожден ден. В нейна чест бяха изстреляни общо 124 топовни салюта от три различни места. Тази година, обаче, кралицата ще наруши традицията да празнува само в тесен семеен кръг.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:10, 21.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

62 топовни салюта от прочутата Tower of London. И още толкова в Хайд Парк и Уиндзор. Традициите са за да се спазват и кралският рожден ден не минава без салюти.

Тази година, обаче, Елизабет II ще трябва да наруши друга традиция - вместо да прекара празника си със семейството, ще посети концерт в нейна чест в известната зала Роял Албърт Хол. Том Джоунс, Кайли Миноуг и Стинг са само част от изпълнителите, които ще поздравят рожденичката. Събитието слага край и на седмицата, в която Лондон беше домакин на среща на представителите на Общността на нациите. Преди дни лидерите на 53-те държави, които признават британския монарх за свой суверен, одобриха предложението на Елизабет II, да бъде наследена от сина си Принц Чарлз.

;

Но засега Елизабет II изглежда все така непоклатима на трона. Макар и със съпруга ѝ принц Филип да прехвърлят все по-голяма част от обществените си ангажименти на своите наследници, кралицата управлява близо 7 десетилетия. Тя и семейството ѝ се радват на обичта на британците.

Елизабет е само на 25, когато наследява трона през 52-ра година. Служат ѝ 13 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Тереза Мей. Има 4 деца, 8 внуци, а съвсем скоро се очаква да се сдобие и с шестото си правнуче.

Макар и днес да е истинският рожден ден на кралицата, британците отбелязват празника ѝ през юни, когато се предполага, че времето е хубаво, отново с официални тържества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За ползите от ваксините преди Европейската имунизационна седмица
За ползите от ваксините преди Европейската имунизационна седмица
Пивовари се състезаваха в направата на домашна бира
Пивовари се състезаваха в направата на домашна бира