Американският президент Доналд Тръмп пристигна на тридневно държавно посещение във Великобритания. С него в Лондон са съпругата му Мелания, както и дъщерите му и техните семейства. Програмата предвижда президентската двойка да пие чай с принц Чарлз и съпругата му Камила. По-късно семейство Тръмп ще бъдат специални гости на банкет, организиран от Кралица Елизабет Втора. Визитата минава на фона на бурни протести в сърцето на Лондон.

41 топовни салюта като част от тържественото посрещане на Доналд Тръмп в Бъкингамския дворец. Американският президент и първата дама Мелания бяха приети в двора от кралица Елизабет Втора, придружена от престолонаследника принц Чарлз.

И докато течеше официалната част от церемонията, камерите не пропуснаха да уловят любопитните погледи през прозореца на Бъкингам от страна на Иванка Тръмп и останалата част от американската делегация, придружаваща президента.

След приветствията, Доналд и Мелания Тръмп бяха разходени в Уестминстър, последва обяд с кралицата, а довечера ще бъдат и официални гости на банкет, на който се очаква да присъстват и принцовете Уилям и Хари.

Започва официалното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания

Започва официалното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания

Днес започва тридневно посещение на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания.

В Лондон днес започнаха масови протести срещу посещението, а мнозина критикуваха факта, че днешната визита е със статут на държавна или с други думи - по покана на Двореца. Тя обаче, ще бъде лишена от част от задължителните в подобни случаи елементи - Тръмп и семейството му няма да спят в Бъкингам, а в резиденцията на американския посланик. Няма да го видим и в златната каляска, в която част от гостите на Елизабет Втора имат честта да се возят с нея.

Часове преди началото на визитата, Доналд Тръмп отговори на коментарите на лондонския кмет Садик Хан, че "не бърза да разгъва червения килим", като го нарече лош кмет и "неудачник".

Американският президент още преди няколко дни наруши едно от основните правила на дипломацията и открито коментира вътрешнополитически въпроси за Великобритания, сред които и предпочитанието му към Борис Джонсън като наследник на Тереза Мей. Срещата му със самата нея, е предвидена за утре.