НОВИНИ

Кралят на Саудитска Арабия подкрепя създаването на палестинска държава

Саудитският крал Салман потвърди днес подкрепата си за създаване на палестинска държава, след като неговият син и престолонаследник бе направил необичайното за арабски лидер изявление, че израелците имат правото да живеят в мир на своя земя, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:52, 03.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
кралят саудитска арабия подкрепя създаването палестинска държава

В изявлението на краля, разпространено от Саудитската агенция по печата, се подчертава, че кралството заема "твърда позиция по палестинския въпрос и законните права на палестинския народ за независима държава със столица Ерусалим". В разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп снощи крал Салман е подчертал необходимостта от съживяване на израелско-палестинския мирен процес. Миналата седмица силите за сигурност на Израел убиха 17 палестинци при тяхна демонстрация по границата между ивицата Газа и Израел.

В съобщението на саудитската информационна агенция не се споменава за интервюто на престолонаследника Мохамед бин Салман за американското списания "Атлантик", публикувано във вторник. На въпрос дали смята, че еврейският народ има право на национална държава, макар и върху част от историческата си родина, престолонаследникът казва: "Вярвам, че палестинците и израелците имат правото на своя земя. Но ние трябва да имаме мирно споразумение, което да гарантира стабилността на всички и за да има нормални отношения".

Саудитска Арабия, която е люлка на исляма и домакин на най-светите места за мюсюлманите, не признава Израел. От години Рияд настоява, че подобряване на отношенията с еврейската държава зависи от изтеглянето на Израел от окупираните през 1967 г. арабски територии, които палестинците искат за своя държава, припомни Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„България им даде от своята сила“
„България им даде от своята сила“
 Разследващите изключват човешка намеса при пожара на влака на гара Коньово
Разследващите изключват човешка намеса при пожара на влака на гара Коньово