НОВИНИ

Красимир Каракачанов: Няма да допусна посредници при ремонта на МиГ-овете

Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата РСК - МиГ. Оттук нататък каквито и номера да има, няма да минат. Това заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 28.12.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

По думите му има закони, които могат да стопират всяка една обществена поръчка и даде пример тази за храната в армията. Той призова да бъде променен Законът за обществените поръчки, особено когато става въпрос за национална сигурност.

Според Каракачанов държавата губи, защото е позволила всеки да обжалва.

Красимир Каракачанов: Жалбата до КЗК за ремонта на МиГ-овете е подписана от "някакъв човек", но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите.

Тези три дни приключват на 2 януари, така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв. коментира Каракачанов и прогнозира, че сагата ще приключи до средата на февруари.

Каракачанов коментира и казуса с ремонта на самолетите "Спартан", като каза, че процедурата е изцяло в зависимост от италианската фирма изпълнител, по силата на договори от 2004-2005 година.

Красимир Каракачанов: Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтича им мандатът - ние продължихме. И успяхме да намалим тази сума, която се предлага. Много лесно е да се съгласиш с първата оферта, която ти направят, само че вие утре ще ме попитате, пък може и прокурор, защо съм се съгласил при такива високи цени.

Министър Каракачанов каза, че точката за втори лифт на Банско трябва да бъде внесена от министъра на околната среда Нено Димов в дневния ред на правителственото заседание. Проблемът с Банско трябва да бъде решен в полза на хората и в ползата на икономиката. Заради ината на една група хора, които пречат на икономическото развитие, с този рекет трябва да се приключи, каза още Красимир Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американците се възхищават най-много на Барак Обама и Хилари Клинтън
Американците се възхищават най-много на Барак Обама и Хилари Клинтън
Над 180 майки от Пловдивско искат детегледачи по социална програма
Над 180 майки от Пловдивско искат детегледачи по социална програма