НОВИНИ

Каракачанов за проекта за нов изтребител: Ще изпратим оферти до повече държави

До края на месеца проектът за закупуване на нов изтребител и бойна машина за пехотата ще влезе в Министерския съвет за гласуване, обяви в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ военният министър Красимир Каракачанов. За разлика от предишния конкурс, който беше рестартиран от специална парламентарна комисия, този път България ще изпрати оферти до 7 страни-производители на изтребители, за да закупи 8 самолета за 1,5 млрд. лв. Проектът предвижда закупуването на общо 16 самолета.

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 10.04.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Договорът с РСК МиГ е за следващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия, заяви министърът на отбраната. Частите също ще се купуват от Русия, както и Полша купува части за своите бойни ескадрили от производителя им. Каракачанов допълни, че идеята му е в следващите седем години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в същото време да се ремонтират и щурмовиците Су-25, от които в момента летят четири.

Проектът за нов изтребител и нова бойна машина за пехотата ще влезе в Министерски съвет до края на месеца.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Съветът по отбрана в Министерството на отбраната одобри проекта за закупуване на нов изтребител. Той е в режим на съгласуване с другите министерства, което отнема две седмици, след което ще тръгне към Парламента. Предложението, което сме направили, е да бъдат изпратени и получени оферти от няколко възможни фирми и държави.
;

На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16, припомни Каракачанов, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „Боинг“, които са проявили интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „Рафал“ и „Юрофайтър“, в това число и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за модернизирани F-16.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Поне до този момент, България разполага с 1,5 млрд. лева.

Предстои сключване на договор със „значително коригирана“ сума за ремонта на военнотранспортните „Спартан“, допълни Каракачанов.

;

По отношение на новите бронирани машини за Сухопътни войски Каракачанов отбеляза, че има няколко оферти от различни компании и страни, като основното изискване е бронираната машина да се сглоби и поддържа в България от български фирми, за да може част от парите да останат в българската икономика.

Белгийските фрегати от състава на Българските ВМС си заслужава да бъдат ремонтирани и поддържани, отбеляза Каракачанов.

;

По отношение на конфликта в Сирия, Каракачанов отбеляза, че подобно на военната интервенция в Ирак, последствията не са били достатъчно добре преценени. В сходна ситуация по думите му са множество от държавите, в които имаше т.нар. „арабска пролет“. Според Каракачанов конфликтът в Сирия е отражение на напрежението между Русия и Иран от една страна, и САЩ е техните партньори от друга.

Каракачанов заяви, че политиката на България на „баланс и диалог“ трябва да бъде подкрепяна и илюстрира позицията на страната спрямо случая „Скрипал“ и организирането на срещата на върха ЕС-Турция.

„Ако Европа не се върне към изначалната си идея за Европа на нациите, тя е облечена на провал“, отбеляза Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще отговаря пред Конгреса
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще отговаря пред Конгреса
Проф. Владимир Чуков: 35 са химическите атаки в Сирия от 2013 г. до днес
Проф. Владимир Чуков: 35 са химическите атаки в Сирия от 2013 г. до днес