НОВИНИ

Красимир Коев: 12 български контейнера с вино чакат за влизане в Китай

12 български контейнера вино има в момента, което чака да бъде административно освободено за влизане на пазара в Китай. Наблюдавайки тези пусти улици в страната, не работят голяма част от ресторантите и магазините, има затруднение, но се надявам, че скоро всичките тези неща ще отшумят. Това каза в Сутрешния блок на БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 20.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Той допълни, че наши количества вино са потеглили към края на 2019 година, за да стигнат навреме за китайската нова година, но след като се е развила болестта коронавирус, в момента има задържане на тези количества, забавя се обработката и освобождаването им за китайския пазар. "Те пътуват с търговски флот, с кораби, някои от контейнерите още са на самия плавателен съд, други са на територията на митницата на Китайската народна република, но може би се дава приоритет на консумативи от медицинско естество или храни от първа необходимост", коментира Коев.

Пратката, която в момента изчаква в контейнери, е платена на 50%.

Красимир Коев - директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: В момента българските винопроизводители, дори да имат заявка, се колебаят дали да предприемат действия по товарене на контейнери и изпращане. Голяма част от договорите, които те сключват, е при пристигане на контейнерите, да бъде заплащана цената на виното. След като не е минал административен контрол и няма освобождаване от вносителя дистрибутор, който е китайска фирма, съответно те не си получават средствата и хората се притесняват да не загубят пари.

Коев каза още, че китайският пазар последните години се развива много интензивно. Консумацията на вино там расте всяка година с около 30-40%. Той беше категоричен, че България не изостава от всички останали страни, макар че произвежда малко количество в сравнение с Франция, Италия и Испания.

Надеждите на страната ни са били през 2020 година да удвоим своя износ за Китай, който през 2019 година достигна 5 500 000 бутилки.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Олег Асенов: Северната тангента без винетки, но с толтакса
Проф. Олег Асенов: Северната тангента без винетки, но с толтакса
Протестират освобождаването на полицая, откраднал тото фиш от възрастна жена
Протестират освобождаването на полицая, откраднал тото фиш от възрастна жена