НОВИНИ

МВР няма да злоупотреби с данните от мобилния трафик

Няма да има злоупотреба с данните, предоставяни от текомуникационните оператори. В това увери заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов след приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 30.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Тенденцията през последните две години е към намаляване от 1/3 на 1/5 на исканията за използване на данни, същевременно се увеличават отказите на съда. Твърденията за полицейски произвол при получаване на разпечатки от телефони или имейл адреси, са неоснователни смята Ципов. Той посочи, че ще се искат трафични данни, а не лични и по никакъв начин не става въпрос за специални разузнавателни средства.

Красимир Ципов, заместник-министърът на вътрешните работи: Не става дума за специално разузнавателно средство нито за способ. Последните няколко дни в общественото и медийното пространство се говореше за подслушване, за достъп до лично съдържание - категорично не става дума за това. Става дума за т.нар. трафични данни. Да има лични данни в тези трафични данни, но това не са такива данни, които са свързани с имената на лицето, с адреса. Става дума за това да бъде идентифицирано лицето, което е набрало един съответен телефонен номер, дали този номер е негова собственост или на друго лице, което ползва, лицето до което се е обаждало, съответното същото важи и за размяна на имейл кореспонденция.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души вероятно са загинали от наводненията в Южна Германия
Трима души вероятно са загинали от наводненията в Южна Германия
Шестима загинали и двама изчезнали след наводнения в Тексас
Шестима загинали и двама изчезнали след наводнения в Тексас