НОВИНИ

Красимир Ципов: МВР е готово за европредседателството

МВР е готово за европредседателството както от страна на организация, така и от страна на форматите, които ще води. Това заяви в студиото на „Още от деня“ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той допълни, че първото заседание с участието на МВР ще бъде в края на януари, когато ще има неформална среща на вътрешните министри на ЕС.Той коментира разследванията на медицински лица и заведения, както и увеличаването на заплатите на някои служители на МВР.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 11.12.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

От началото на годината МВР работи по повече от 10 досъдебни производства, свързани с проверки на лечебните заведения и търговия с лекарствени средства, заяви Ципов, и допълни, че проверките за незаконна дейност са над 180. Той заяви, че се очакват и ефективни присъди и допълни, че утре ще бъдат оповестени резултатите от разследването.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Идеята е да се преустановят или доведат до минимум злоупотребите. В рамките на тези проверки работи и Икономическа полиция за неизгодни договори. Стана ясно, че общински или държавни лечебни заведения са предоставяли стаи на неизгодни цени на частни лечебни заведения.
;

Той заяви, че МВР е готово за европредседателството както откъм подготовка, така и от приоритети за обсъжданията, като един от тях ще бъде сигурност и миграция.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Ще отделим внимание на оперативната съвместимост между информационните системи на държавите като Европол от една страна, а от друга страна - законодателния пакет за даване на убежище. Искаме да постигнем консенсус.

Ципов потвърди, че България защитава добре външната си граница, за което са свидетелствали премиерът на Унгария Виктор Орбан и вътрешният министър на Словакия.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: България добре охранява външната си граница и това е заявено от не един и двама лидери на европейски държави. Имаме преписки и досъдебни производства както срещу каналджии, така и срещу служители на Гранична полиция.

Според Ципов в пъти са спаднали опитите за преминаване на границата на мигранти и допълни, че за сметка на това се е увеличил броя на репатрирани мигранти.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Ако България продължи стриктно с политиката на връщане, ще покажем, че се справяме с противодействието на миграционния натиск.

Ципов заяви, че МВР ще стреми да не пречи на живота на жителите и гостите на столицата по време на европредседателството, като срещите от най-високо равнище ще са около десетина.

;

Той изрази надежда да се постигне съгласие със синдикатите в МВР по отношение на увеличаването на заплатите на служителите във ведомството.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Имаме изготвено предложение е някои категории служители ще получат 15% увеличение - полицаи и пожарникари на младши изпълнителски длъжности.

По думите на Ципов са предвидени 60 млн. лв. за увеличаване на заплатите и изрази надежда, че ще се намерят средства за коледни надбавки на някои служители.

Той твърдо заяви, че МВР не участва в подслушвания и използването на специални разузнавателни средства с изключение на агенти под прикритие.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Така че спокойно мога да заявя, че МВР не подслушва и няма как да прилага нерагламентирани подслушвания. Стриктно спазваме всички правила.

Той допълни, че разрешение за използването на СРС се дава само от съдия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Септември - ощетена с 13 милиона лева от кмета на града Марин Рачев
Община Септември - ощетена с 13 милиона лева от кмета на града Марин Рачев
Направиха първа копка на ремонта на прохода Петрохан
Направиха първа копка на ремонта на прохода "Петрохан"