НОВИНИ

Красимир Велчев: Няма да се извинявам на ръководството на ДПС

В студиото на „Още от деня“ заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че е несправедливо обвиняван в ксенофобия от парламентарната група на ДПС. Той отбеляза, че ако се извинява на някого, няма да е на ръководството на опозиционната партия, като допълни, че искането ѝ за неговата оставка за него е комплимент. Велчев заяви, че общото управление е стабилно, макар че е изправено пред проблеми, както и че всеки законопроект за вероизповеданията е деликатна тема, която иска максимално широко обществено обсъждане.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 29.09.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Красимир Велчев заяви, че е извадил стенограмата от изявлението му, което е предизвикало възмущение от страна на ДПС:

Вашите субсидии са достатъчно високи, за да отделите пари за тази „една шепа хора“ и да помогнете, както ние помагаме на нашите хора.

Велчев предположи, че от групата на ДПС са съзряли в думите му „нашите хора“ не толкова ксенофобия, колкото напомняне, че ДПС е достатъчно богата партия, която може да се грижи за хората си.

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: ДПС ги вбеси това, че отбелязах, че партията им не е бедна. В речта на почетния им председател той спомена за обръчите от фирми и порциите, които разделя. Може да съм сгрешил някъде, но не виждам никъде ксенофобия.

Красимир Велчев предположи, че с подобен ход от групата на ДПС се опитват да консолидират електората си.

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Използват такива моменти да втвърдят електората си. Ако влезем в конфронтация, ще им втърдим електората. Само в БСП правят разграничения между мюсюлмани и други. Моето задължение като председател на комисията по вероизповеданията е да защитаваме правата на всички.
;

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ изрази разбиране към председателя на групата Цветан Цветанов, който се извини от негово име за изказването му в пленарната зала. Велчев заяви, че Цветанов е в деликатна ситуация, в която трябва да се правят множество консенсуси. Той напомни, че управлението е стабилно, макар че коалиционните му партньори в лицето на Валери Симеонов реагират първосигнално. Той обаче заяви, че е по-лесно да се работи с открити хора именно като Симеонов.

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Мечтата на всяка опозиция е да има предсрочни избори и тя да дойде на власт. Няма да тълкувам предсказанията им. Партия ГЕРБ набра много опит и се надяваме на премиера Борисов да му издържат нервите. Мисля, че по-скоро една подобна реакция на Симеонов е за това, че не му е лесно и на него, както и на правителството. Имаме много проблеми за решаване.

Красимир Велчев, който е и председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека към НС, заяви, че идеята на Красимир Каракачанов чуждите проповедници да бъдат задължени да знаят български език и да имат образование, сравнимо с българското, не е нова.

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: За всеки законопроект се иска странично мнение и консенсус, но при закон за вероизповеданията това е задължително. Така че правим много срещи. Едно грешно тълкуване може да доведе до дълбоки огорчения. Смятам, че вярата е нещо основно за семейството и обществото. Обучението по религия трябва да е пожелателно, не задължително.

Той похвали идеята на Светия синод на БПЦ в училище да се предлага задължително обучение с възможност за избор между история на религиите - християнство или ислям, и етика.

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Няма спор за това дали да има висше учебно заведение по ислям, но подготвяме в закона всеки проповедник задължително да знае български. Може да има всякаква диплома, но трябва да има следдипломна квалификация, за да се провери какъв ислям ще проповядва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощ на учените в Пловдив
Нощ на учените в Пловдив
Бум в социалните мрежи: Принц Хари забавлява двегодишно момиченце
Бум в социалните мрежи: Принц Хари забавлява двегодишно момиченце