НОВИНИ

Красимир Вълчев: Кризата с недостига на учители ще се задълбочава

Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години. Това каза в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той пресметна, че 4500 преподаватели се пенсионират всяка година.

bnt avatar logo
от В. Григоров, Е. Стойчева
18:07, 09.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

За да се овладее кризата в системата на образованието, всяка година трябва да постъпват два пъти повече учители, заяви министър Вълчев. От друга страна възрастовата структура е такава, че младите хора, които идват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст.

Красимир Вълчев: 3500 учители имаме, които са в пенсионна възраст и продължават да работят, между 4 и 4500 учители се пенсионират ежегодно.

Министърът подчерта, че традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език. А най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия и по професионална подготовка. За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии.

Красимир Вълчев: Ние имаме най-голяма нужда от инженери педагогически специалисти, инженери, защото силно намаля приема по редица професионални направления.

Вълчев каза още, че ще има промени в механизма за съвместна работа на институциите, чрез който се изисква учители да посещават домовете на учениците си при отсъствия. Министърът каза, че всяко училище трябва да намери собствен подход за приобщаване на децата.

Красимир Вълчев - Очакваме от всяко училище да подобри резултати по отношение на посещаемостта. Ежеседмично получавам доклади, в които виждам, че имаме училища, в които средната посещаемост е под 50%.

В Поморие министърът ан образованието се срещна се с преподаватели, с които обсъди актуални проблеми преди началото на учебната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен ще обяви структурата на новата Еврокомисия утре
Урсула фон дер Лайен ще обяви структурата на новата Еврокомисия утре
Президентството осъди превръщането на медии в инструмент за саморазправа
Президентството осъди превръщането на медии в инструмент за саморазправа