НОВИНИ

Край на дипломатическото напрежение между София и Белград

Край на напрежението в дипломатическите отношения между София и Белград. Новината дойде от Сараево, където премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ана Бърнабич участваха в срещата на върха на държавите членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Ирина Цонева с подробности от Сараево.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:06, 09.07.2019
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Първо пред участниците на форума в Сараево, а след това и пред медиите, българският премиер Бойко Борисов каза, че на Балканите трудно се събираме, а вместо това се вглеждаме какво ни разделя и си правим балкански номера.

Като пример посочи скандала между България и Сърбия през последните дни и отново повтори думите си в Познан, че когато представител на дадена държава заеме висок пост в Евросъюза, вече трябва да се консултира с мнението на целия съюз, независимо на каква позиция е неговата страна, както в случая Испания не признава Косово, а Жозеп Борел беше избран за върховен представител по външна политика.

Бойко Борисов, министър -председател на България: Казах - Ана, защо не излезе Ивица да ми благодари, когато - поканих на 13 юни го помня, че му беше рожденият ден, сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи - да тренират. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го позволил? Разбира се, България, защото имаме авторитет. И никой не ни се скара, и никой не ни се сърди. Техният военен министър стоеше до моя военен министър. Викам, тогава къде беше да изкажеш някаква благодарност? А сега, чул - недочул, неговият премиер седи до мене, когато говоря и вчера си позволява да ми вика посланика и да ми казва, че ми било поведението неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо поведение, той сега ще види. Аз зор от него нямам. До вчера говорих с най-добри думи, но след като си го е позволил, докато сега не ми каже "извинявай, Бойко", просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат.

После и пред сръбската национална телевизия Бойко Борисов каза, че очаква Дачич да му се извини, защото е направил дипломатически скандал на негов гръб.

Бойко Борисов, министър -председател на България: Не не съм се чул, защото очаквам той да ми есе обади. Ако имах грешка, аз щях да кажа извинявайте. Аз за братския сръбски народ съм правил и правя много.

В този момент сръбският премиер Ана Бърнабич мина до Борисов и той я извика, за да потвърди и тя пред медиите, че в Познан е седяла до него и не е видяла нищо нередно в думите му за Борел и Косово. А на въпрос какво следва от тук нататък двамата бяха категорични - "сложили сме точка".

;

Паралелно в рамките на форум на външните министри в Словакия първият ни дипломат Екатерина Захариева се срещна с колегата си Ивица Дачич и пред нея той е заявил, че е интерпретирал неправилно думи на Бойко Борисов, които българският премиер не е казвал и че двамата винаги са работили перфектно заедно.

По думите на премиера, най-важната полза от форуми като този в Сараево, е страните в региона да работят заедно за общата свързаност транспортна, енергийна и дигитална. Затова и изрази недоволството си от факта, че от бъдещия ротационен председател на ПСЮИЕ - Косово, няма представител в Сараево, а страни членки на ЕС като Гърци , Румъния и Хърватия, са били представени само на ниво държавен секретар. За сметка на това, когато догодина България ще председателства Берлинския процес заедно със Северна Македония, всички премиери ще дойдат в София, каза още Борисов.

Като пример за добросъседски отношения той посочи нашите със Северна Македония а на срещата си с президента Стево Пендаровски благодари, че истината за общата ни история, включително за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво

Бойко Борисов, министър -председател на България:Техният президент даде действително добър пример как се говори.

След снощната си среща с президента на Турция Реджеп Ердоган, Бойко Борисов даде за пример пред форума и отношенията ни с Турция. "Не мислете, че с тях нямаме проблемни теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема", заяви премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата предлага платформа за търговия с ток за едрия бизнес
Държавата предлага платформа за търговия с ток за едрия бизнес
Урсула фон дер Лайен се среща с политическите групи в ЕП
Урсула фон дер Лайен се среща с политическите групи в ЕП