Законно ли е спирането на работата на британския парламент? Това ще стане ясно следващата седмица, когато предстои да се произнесе Върховният съд. Днес приключиха изслушванията, в които страните изложиха аргументите си.

Какви са прогнозите - обобщава Веселин Паунов - кореспондент на БНР в Лондон.

Всеки ден в британския политически живот се случват безпрецедентни неща. В заключителния ден от изслушванията във Върховния съд по законността на разпускането на парламента за пет седмици от Борис Джонсън, премиерът бе критикуван не от кой да е, а от неговия предшественик и бивш партиен лидер и колега Джон Мейджър.

Мейджър не се яви лично в съда, но упълномощеният от него адвокат лорд Гарние заяви, че неизбежното заключение по случая е, че разпускането на парламента цели да се попречи на депутатите да упражнят правото си да не са съгласни с правителството и че Джон Мейджър не намира за истински обявените от Борис Джонсън мотиви пред кралицата, че целта е да може да представи правителствената програма в началото на новата парламентарна сесия след традиционната реч на монарха. В края на деня двете страни в спора направиха заключителните си изявления, а председателят на Върховиня съд лейди Хейл обяви, че се надява трудното решение да бъде оповестено в началото на следващата седмица. Тя за пореден път поясни, че случаят не е за това кога и при какви условия Обединеното кралство напуска ЕС, а единствено за законността на разпускането на парламента.

Всичко сега е в ръцете на 11-те съдии. Наблюдателите на изслушванията трудно се ангажират с прогнози. Някои смятат, че макар и критиците на Борис Джонсън да имат силни аргументи, в негова полза пък работи политическия характер на взетото решение за разпускане на парламента, защото, както се изрази неговата защита, съдиите трябва да навлязат в забранена територия, която не е от тяхната компетентност. А медиите вече спекулират какво ще стане и при двата сценария - „Борис Джонсън виновен" и „Борис Джонсън невинен".