НОВИНИ

Край на разкопките в свищовската крепост „Калето“

Свищовската крепост „Калето" пази сериозни доказателства за величието на Второто българско царство, преди то да падне под османско робство. За първи път обаче, българските археолози разкриха и факти, които говорят и за пребиваването на легендарният граф Дракула в тази крепост. Това обобщи археологът професор Николай Овчаров в последния ден на археологическия сезон на крепостта.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
20:58, 13.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Българските крепости по Дунав са били последните, които падат, след като столицата Търново е завладяна от османските нашественици. Дядото на Влад Цепеш Дракула - войводата Мирчо Стари, който е с българо-кумански произход, също е воювал в последните крепости на цар Иван Шишман.

проф. Николай Овчаров, археолог: За епохата, която говоря, Йоан Мирчо Стари е бил най-близкият съратник на цар Иван Шишман и последователен противник. Нещо повече - става ясно, че тука тези крепости - Никопол, Оряхово, Свищов, са били последните крепости на цар Иван Шишман, след като Търново вече е бил паднал.
;

Търновската сграфито керамика, която се открива в средновековния пласт от 13-14 век, доказва категорично връзката на свищовската крепост с Второто българско царство,обясни проф.Овчаров..

проф. Николай Овчаров, археолог: Интересното е, че имаме и заготовки, тоест бракувани съдове, това показва производство, на които глазурата даже не е сложена!

Финансирането на археологическия сезон в крепостта Кале е в размер на 30 хиляди лева и е осигурено от община Свищов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна започна фестивал на червенокръстките филми
Във Варна започна фестивал на червенокръстките филми
 България върна на Турция културни ценности
България върна на Турция културни ценности