В Италия се проведоха регионални избори. Крайната десница на бившия вицепремиер Матео Салвини претърпя поражение.

"Лига" на Матео Салвини беше победена от левицата на регионалните избори в Италия. Вотът в Емилия Романя е с с потенциално национално значение и шанс за бившия вицепремиер да се върне във властта.

Салвини заяви преди изборите, че в случай на победа на неговата партия, ще поиска оставка на правителството, сформирано от представители на Демократическата партия и движението "Пет звезди".

Гласоподавателите обаче решиха друго. Стефано Боначини от Демократическата партия, която управлява един от най-богатите италиански региони от Втората световна война досега, печели 51,36%. Съперникът му от "Лига" Лучия Боргонзони получава 43,73%.

Все пак десницата прави пробив в Калабрия, където също се проведоха регионални избори. Големият губещ е "Пет звезди".

Движението реши да участва със свои кандидати, вместо да подкрепи Демократическата партия. В Емилия Романя "Пет звезди" не успя дори да прескочи прага от 4%, а кандидатът в Калабрия получи 7 на сто от гласовете.

Матео Салвини, лидер на партия "Лига": Едно нещо е ясно. Въпреки че не искам да коментирам чужди проблеми, със сигурност един от двамата коалиционни партньори в правителството - а именно "Пет звезди", напълно изчезна от политическата сцена.

Избирателната активност на тези регионални избори е над 67% - почти двойно повече в сравнение с 2014 г., когато е едва 37 на сто.