НОВИНИ

Крайнодесните се върнаха във властта в Австрия

Крайнодесните се връщат на власт в Австрия. Президентът Алексадър ван дер Белен одобри договорената вчера коалиция между консервативната Народна Партия и Партията на свободата. Така Австрия ще има не само най-младия премиер в света, но и ще бъде единствената западноевропейска държава, в която крайнодесните успяха да влязат в управлението.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:10, 16.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Харизматичният лидер на австрийската Народна партия Себастиян Курц спечели, но не достатъчно, за да сформира самостоятелно правителство. Очаквания за коалиция с партията на досегашния канцлер Керн не се оправдаха. Вместо това се стигна до споразумение с крайнодясната Партия на свободата, а нейният лидер Хайнц-Кристиан Щрахе сякаш забрави обвиненията си към Курц, че копира предизборната му програма.

;

Консерваторите и крайнодесните вече са управлявали заедно между 2000 и 2005-а. Тогава ЕС наложи санкции на Виена, заради крайната антиевропейска и антиимиграционна позиция на Парията на свободата. Сега заявката на бъдещите австрийски управляващи, е да запазят проевропейския тон. Новото правителство ще има 14 министерства - 8 за Народната партия и 6 за крайнодесните.

Себастиан Курц, избран за премиер на Австрия: Имаме добър, силен екип. Половината от нашите министри ще бъдат жени, две трети са експерти, които ще допринесат със своите познания в управлението на държавата. Колкото до екипа на г-н Щрахе, сега при президента обсъдихме и неговите предложения .

Австрийският президент Ван дер Белен заяви, че не вижда причина новият кабинет да не положи клетва. Очаква се това да стане факт в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещ на „По света и у нас“ участва в благотворителна кампания за социално слаби
Водещ на „По света и у нас“ участва в благотворителна кампания за социално слаби
720 са потенциалните терористи в Германия
720 са потенциалните терористи в Германия