НОВИНИ

Кредиторите предупредиха Гърция да се придържа към реформите

Водещият кредитор на Гърция предупреди страната да не се отклонява от реформите, договорени преди края на последната спасителна програма. Представители на европейските институции пристигнаха отново в Гърция, за да инспектират хода на икономическите реформи, след като на 10 август завърши третата международна спасителна програма.

bnt avatar logo
от БТА
21:56, 10.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
кредиторите предупредиха гърция придържа реформите

Петдневната инспекция ще се фокусира върху обещанията на правителството през уикенда да въведе облекчения на данъчната тежест, както и върху плановете за отмяна на намаляването на пенсиите, което трябва да стане от 1 януари.

Ръководителят на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг заяви пред австрийския вестник "Пресе", че Гърция трябва да спазва поетите ангажименти.

"Ние сме много търпелив кредитор. Но можем да спрем мерките за облекчаване на дълга, ако реформите не се развиват както бе договорено", предупреди той. "Нивото на дълга изглежда плашещо високо, но Гърция може да продължи да живее така, тъй като падежите по заема са далече, а лихвите по него са много по-ниски в сравнение с други държави", отбеляза Клаус Реглинг.

Дългът на Гърция е близо 180% от брутния вътрешен продукт.

Премиерът Алексис Ципрас изостава след консерваторите в сондажите и трябва да свика парламентарни избори през следващите 12 месеца. На фона на масови протести през уикенда премиерът каза, че мерките за облекчаване на данъчната тежест няма да застрашат фискалните цели и ще бъдат въвеждани постепенно.

Гърция е поела ангажимент да постигне високи първични излишъци в продължение на години, както и да осъществи серия от реформи в замяна на по-добри условия за изплащане на дълга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Мартен блокираха пътя Русе-Силистра заради проблем с електричеството
Жители на Мартен блокираха пътя Русе-Силистра заради проблем с електричеството
Ураганът Флорънс наближава Източното крайбрежие, близките щати се евакуират
Ураганът Флорънс наближава Източното крайбрежие, близките щати се евакуират