НОВИНИ

Кръгът от обвиняеми от Агенция "Митници" може да стигне по-високи нива

По-малко от половината задържани за корупция полицаи на граничен пункт Лесово ще получат обвинения. Това каза пред БНТ ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, без да уточни точния брой. Вчера при спецакция на ГДБОП и ДАНС бяха задържани повече от 30 служители на границата с Турция.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 03.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас


Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: В рамките на разследването очакваме да се съберат още доказателства, работата ще продължи. Разследването е само на няколко месеца и кръгът постепенно ще се разширява. Амбицията на колегите е кръгът от обвиняеми да стигне по-високи нива от Агенция "Митници".

Очаква се днешните обвинения да бъдат за участие в престъпна група, вероятно първоначално ще има и няколко престъпления за искане и получаване на подкуп, уточни още Гешев.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Сумите са в размер на 4-5000 евро месечно. Като в това настоящото досъдебно производство е променен начинът за разпределяне на събраната сума. Събраната сума се разпределяла ежедневно на всяка смяна, с цел да не се натрупват големи суми и да не бъдат заловени с примерно месечната сума, както се случи в случая, условно да го наречем Лесово 1. И затова действията по разследването ще са доста по-затруднени отколкото да в първия случай. В края на вчерашния ден бяха задържани и двама ръководители началник-смяна. Идеята ми и амбицията на колегите е да стигнем и по-нагоре.

Според журналиста Слави Ангелов големият проблем е, че по всички тези дела няма присъди.

Слави Ангелов, журналист: Прокуратурата казва, че прави, каквото може, но реално тя не прави нищо, защото причините за провала на всички тези дела са три. Коренят се в това, че разследването се води повърхностно, некомпетентно и мудно. Реално ние нямаме присъди в нито една от тези групи и на Капитан Андреево имахме митничари, които са доайени, задържани са по 3-4 път.

Още за акцията на граничния пункт "Лесово" и анализа на Слави Ангелова вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимства и недостатъци на системата с пръстовите отпечатъци
Предимства и недостатъци на системата с пръстовите отпечатъци
Близо 77 000 бежанци са блокирани в Югоизточна Европа
Близо 77 000 бежанци са блокирани в Югоизточна Европа