Криминализират нелегалното производство на акцизни стоки с промени в НК

До следващия петък, 5 октомври, в парламента ще бъдат внесени спешни промени в Наказателния кодекс, които криминализират незаконното производство на акцизни стоки. Това обявиха след среща с главния прокурор Сотир Цацаров финансовият, вътрешният и правосъдният министър. Промените са в отговор на дългогодишна празнота в законодателството. Преди това предлаганите промени ще бъдат обсъдени в Коалиционния съвет.

Александър Марков
от Александър Марков
преди 1 година
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Криминализирането на производството на акцизни стоки без бандерол е закъсняла, но необходима промяна, обявиха финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Наказателният кодекс следва да преследва не само държането или продажбата, а следва да преследва на първо място производството на такива стоки, тоест нелегалното производство.

Властта предлага обхватът на престъплението "продажба на безакцизни стоки" да се разшири до "разпространение под всякаква форма", а всички машини и съоръжения, които произвеждат алкохол и цигари, да влязат в регистър.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Тъй като съществуващият абсолютно свободен пазар, свързан с тяхното производство, с тяхното възстановяване, рециклиране или прочие дава възможност това нелегално производство - било на алкохол, било на цигари, да бъде мобилно както на територията на страната, така и в чужбина.

Пропускът в законодателството до момента е бил известен на институциите, но промените се внасят едва сега.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в парламента: Ако го бяхме направили миналата година, щяхте да кажете - това е чрезмерна държавна репресия, вие искате да обхванете с крайни мерки всичко.

Промените обаче няма да засегнат случая с "Винпром Карнобат", уточни Цацаров, защото както всички закони, няма да имат обратна сила.

Единият от трите склада на "Винпром" е лицензиран с технологична схема, в която няма кран за изтичане на алкохол, обясни Владислав Горанов и обори тезата на директора на завода, че кранът е за обезвъздушаване.

Владислав Горанов, министър на финансите: 96 градуса етилов алкохор е изтекъл от тази тръба с доста приличен дебит. Тук противно на физическите закони, явно обезвъздушаването става отдолу, а не както се очаква, отгоре. Такъв кран не е съществувал, когато е издаден лицензът, този кран със сигурност е монтиран допълнително, със сигурност от този кран може да бъде извеждана акцизна стока, без тя да минава през измервателните уреди на данъчния склад.

Ако спешно не бъдат внесени промените, законът ще продължи да толерира незаконното производство на акцизни стоки, бяха категорични и главният прокурор Сотир Цацаров, и финансовият министър Владислав Горанов.

Работна група ще изработи промените в НК и ще ги даде на депутатите от мнозинството, които да ги внесат за гласуване, за да се спести време.

Топ 24
Най-четени