НОВИНИ

Според психолога: Нападенията по света могат да доведат до масова психоза

Криминалният психолог Росен Йорданов заяви с студиото на "Още от деня", че събитията, които се случват създават и допълват картината на страх и всякакви фобии, които могат да доведат до масова психоза, породена от тероризъм. Масовото състояние води до абнормни интерпретации на действителността.

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 25.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Няколко психологически феномена, отдавна проучени, действат в тази ситуация, създават и допълват картината на страх, всякакви фобии и състояние на тревожност, които могат да доведат до масова психоза, породена от тероризъм и общите войнствени настроения в света, заяви криминалният психолог Росен Йорданов.

Според него не всички случаи, които стават по света, си приличат, но в хрониката на тези събития се получава т.нар "ефект на зареждане". Това е, когато една централна тема или важна ценност е засегната от хората и това поражда склонност за натрупване по една и съща тема за различни събития. Масовото състояние води до абнормни интерпретации на действителността.

Тези събития са от различно естество. Не всички събития, които се случиха в Германия например, имат терористична линия, повечето имат психичен елемент, каза Йорданов.

Но да не забравяме, че медиите са много чувствителни, а в ерата на интернет и глобалните връзки всяко събитие получава много бърза популярност.

Намираме се в опасна ситуация, в която всяко едно събитие може да провокира следващото, допълни още Йорданов.


Вижте още от разговора във видеото



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от Ансбах е получил е хуманитарен статут у нас
Нападателят от Ансбах е получил е хуманитарен статут у нас
Кой, кога и как създава българския трикольор?
Кой, кога и как създава българския трикольор?