НОВИНИ

Кристалина Георгиева е европейският кандидат за директор на МВФ

Кристалина Георгиева беше избрана за европейски кандидат за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 03.08.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Българката остана в надпреварата, заедно с холандеца Йерун Дейселблум, след като трима кандидати се оттеглиха.

Финансовите министри на страните от ЕС гласуваха онлайн, но двамата претенденти не успяха да получат нужното мнозинство за избора - 55% от гласовете на 28-те страни-членки.

Кристалина Георгиева спечели номинацията след повече от 12 часа преговори, при силно разделение между страните членки на ЕС, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тя има зад гърба си опита от Световната банка и подкрепата на Франция. За да бъде избрана за поста обаче, останалите членове на фонда трябват да направят изключение от правилото възрастта на генералния директор да не надхвърля 65 години.

Георгиева е кандидат за овакантения пост на Кристин Лагард, която оглави Европейската централна банка. Фондът иска да приключи процеса за определяне на наследник на Лагард до 4 октомври.

В профила си в социалната мрежа Туитър Кристалина Георгиева написа, че за нея е чест да бъде кандидат на Европейския съюз, както и че излиза в административен отпуск от поста на главен изпълнителен директор на Световната банка.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина, а жена е тежко ранена след бурята в Долни Богров снощи
Мъж загина, а жена е тежко ранена след бурята в Долни Богров снощи
Протестиращи срещу мерките за АЧС блокираха за цяла нощ пътя Сливен - Ямбол
Протестиращи срещу мерките за АЧС блокираха за цяла нощ пътя Сливен - Ямбол